Sti

Den sidste låge i julekalenderen - 24. december
RSS feed
Send til en venSend til en venPrintPrint

24/12/2012

Danmark har formandskabet for EU. Der står postevand og kriseøkonomi på programmet. SF kastes ud i et generations- og formandsopgør. Skattesagskommissionen kulegraver omstændighederne omkring statsmisterens skattesag. EU får Nobels fredspris. Lance Armstrong bliver frataget alle sine Tour-titler. Og så optræder Kate Middletons bryster på slap line i Se & Hør….

Året er…

  2012

  Bulen under gulvtæppet vokser

  ”Vi har slet ikke diskuteret traktatændringer her til aften,” sagde statsminister Helle Thorning Schmidt med et smil på læben, da hun et godt stykke efter midnat mødtes med den danske presse til årets sidste topmøde i Bruxelles.

  Det var – for en gangs skyld – et udramatisk topmøde. Og det var tydeligt, at det var noget der passede ikke kun den danske statsminister, men også hendes kolleger fra Storbritannien, Tyskland, Frankrig, Spanien og mange andre steder.

  Store emner som få måneder tidligere så ud til at havne på toppen af den europæiske dagsorden – ny traktat, nyt EU-budget, nye økonomiske redningspakker og en del andet, var alle fjernet fra den politiske dagsorden.

  Ikke fordi problemerne på nogen måde var forsvundet. Udfordringerne var det samme som før. Men presset for hurtige og umiddelbare løsninger var lettet – og den mulighed greb EU-lederne med kyshånd. For var der noget, de havde brug for ved årets sidste topmøde, så var det at slippe for, at det skulle udvikle sig til krisemøde nr. 90 i det, der ligner en uendelig række.

  Resultatet af den beslutning blev, at bulen af besværlige sager, der er fejet ind under det europæisk gulvtæppe blot voksede ved årets udgang. Og det er sager, som Europas politiske ledere nu skal i gang med at løse, når nytårsklokkerne har ringet ud og al snak om jordens undergang har lagt sig for en stund.

  Første store opgave som venter er at få skabt enighed om EU´s fremtidige budget.

  EU-lederne forsøgte ved et topmøde i november at blive enige – forgæves. Et nyt forsøg ventes gjort i starten af februar. Og her skal stats- og regeringscheferne forsøge at blive enige om, hvor mange penge der skal indbetales på EU´s budget fra 2014 til 2020. Og hvad pengene skal bruges til. En forhandling som altid er meget besværlig.

  Når budgetforhandlingerne er overstået venter de næste svære beslutninger. EU-lederne har indledt en diskussion om, hvordan eurolandene skal kunne udvikle deres samarbejde – udenom alle 27 EU-lande.

  Formanden for Det Europæiske Råd, Herman van Rompuy, kommer med et nyt indspark til den diskussion ved EU-topmødet i juni.

  Men ingen forventer for alvor, at den diskussion kommer i gang før efter det tyske valg til forbundsdagen i september.

  Når Tyskland har fået en ny regering, så bliver næste store udfordring valget til Europa-Parlamentet i juni 2014. Det er tanken, at valget til EU´s parlament skal bruges til en stor europæisk debat om fremtidens europæiske samarbejde.

  Når det nye parlament er valgt, så skal der udpeges en ny kommission. Og først når den er udpeget og godkendt – engang hen mod slutningen af 2014. Ja, så kan EU-landene – hvis de da ønsker det – starte forhandlingerne om en ny europæisk tratkat, som skal danne rammerne om fremtidens samarbejde mellem eurolande og lande, som ikke har indført den fælles mønt.

  Og hvem ved? Til den tid ser Europa-kortet måske meget anderledes ud. Måske med et Storbritannien på vej ud af unionen, og et Skotland og et Katalonien som kæmper for selvstændighed...?

  Men det er en helt anden historie...

  Rigtig god jul - og på gensyn i det nye år!

  Det bliver bestemt ikke kedeligt...

      
      Dagens delle

     Fyrre år på fem minutter - få overblik på facebook

    Se hele julekalenderen her

  Seneste

  Flere
  Seneste opdatering: 19/12/2013  |Til toppen