Sti

Dagens låge i julekalenderen - 23. december
RSS feed
Send til en venSend til en venPrintPrint

23/12/2012

Kongehuset får tvillinger, danske Rasmus Kofoed bliver verdensmester i kogekunst, Noma bliver kåret "Verdens bedste restaurant" (igen) og Susanne Bier får en Oscar for Hævnen. I New York bliver Dominique Strauss-Kahn, chef for Den Internationale Valutafond, sigtet for sexovergreb mod en stuepige – og Frankrig bliver en præsidentkandidat fattigere. Sjælland rammes af et voldsomt skybrud, der giver store oversvømmelser flere steder og trafikale problemer i flere dage efter. I Oslo og på den nærliggende ø Utøya bliver 77 – fortrinsvis ganske unge – mennesker ofre for Anders Behring Breiviks bombe- og skudattentat. Og Danmark får sin første kvindelige statsminister nogensinde…

Året er… 

  2011

  Der må være en grænse

  Der er nogle gange, hvor nok er nok. Og året 2011 blev i høj grad sådan et år.

  Det begyndte med en tunesisk grønthandler som fik nok at myndighedernes chikanerier og korruptionen. Han satte ild til sig selv og det startede det arabiske forår, hvor borgerne i en række af EU´s sydlige nabolande – en efter en – sagde nok er nok.

  Fra Tunesien spredte det arabiske forår sig videre gennem de nordafrikanske lande til blandt andet Egypten. Og i Libyen fik det en række europæiske lande til at gå i krig, hvilket førte til Gadaffi-regimets fald.

  Men for en del af de utilfredse borgere var utilfredsheden ikke kun rettet mod deres ledende politikere. De havde fået nok af landet og tog derfor chancen og steg ombord på faldefærdige både med kurs mod Europa.

  Nærmeste europæiske fastland var ofte den lille italienske ø, Lampedusa. Og her ankom tusinder af tunesere som alle havde en ting til fælles. De ville søge løkken i Europa.

  Den italienske premierminister Berlusconis regering modtog de mange nordafrikanere med en – for EU-samarbejdet – anderledes gæstfrihed. Som noget af det første blev tunesere, marokanere og andre nemlig udstyret med et til lejligheden udfærdiget italiensk rejsepas, som – ifølge Italien – gav dem ret til at rejse videre i Europa.

  Det passede især de fransktalende tunesere godt. De ville nemlig gerne videre til Frankrig for at arbejde.

  Men seks måneder før et fransk præsidentvalg var det ikke noget, der glædede den franske præsident, Nicolas Sarkozy. Han sagde nok er nok og indførte grænsekontrol mellem Frankrig og Italien for at stoppe den ulovlige indvandring.

  En besværlig strid om den frie bevægelighed i Europa var begyndt.

  En strid som fik sin særlige danske udløber. For i København havde regeringen og Dansk Folkeparti også fået nok. Det var af især østeuropæisk tyvebander som hærgede landet med alt fra hjemmerøverier til cykeltyveri.

  Men resultatet var det samme som i Sydeuropa. Danmark gennemførte nemlig også grænsekontrollen. Det bestemte VK-regeringen og Dansk Folkeparti da de blev enige om årets finanslov.

  Den danske grænsekontrol fik stor opmærksomhed i hele Europa. Der må nemlig gerne indføres midlertidig grænsekontrol, hvis der er en særlig anledning. Og det var der i Frankrig. Men Danmark indførte nu en permanent grænsekontrol – og uden detaljeret dokumentation om problemernes omfang.

  Europa-Kommissionen startede en undersøgelse som dog kunne nedlægges igen, da Danmarks nye regering efter valget droppede grænsekontrollen.

  Og så var det ikke kun Danmark som fik ny regering i 2011. Den økonomiske krise i Europa voksede voldsomt i kraft og hver gang et nyt land havnede i uvejr – ja så røg regeringslederen. Sådan var det i blandt andet Grækenland, Portugal og ikke mindst i Italien, hvis krisen til sidst blev et farvel til Silvio Berlusconi.

  Sådan er det nemlig når borgerne siger at nok er nok - og nu må der være en grænse...

     Dagens delle

     Fyrre år på fem minutter - få overblik på facebook


   Se hele julekalenderen her

  Seneste

  Flere
  Seneste opdatering: 14/11/2013  |Til toppen