Sti

Dagens låge i julekalenderen - 22. december
RSS feed
Send til en venSend til en venPrintPrint

22/12/2013

Vidste du at...
Hver uge modtager Parlamentet mere end 1 million e-mails. Og sender omkring en kvart million den anden vej.  Foruden 9 millioner breve om året. Parlamentets 26.000 telefonlinjer gløder også. Mere end 22 millioner telefonsamtaler bliver det til hvert år – sammenlagt taler vi om 800.000 timers taletid.  

  48.747 bedre idéer

  Det kan måske nok synes svært for moderne mennesker at følge med i alt, hvad der foregår. Der er telefonopkald og sms´er. In-boxen fyldes med mails. Og så er det nødvendigt at holde et øje med familien på facebook og måske det politiske liv på twitter. Men føles det stressende at følge med i dagligdagen, så er det intet imod at følge med i arbejdet i Europa-Parlamentet.

  Europa-Parlamentet skal forsøge at påvirke al den lovgivning som Europa-Kommissionen fremlægger. Det sker i en fælles lovgivningsproces med EU´s ministerråd. Derudover har Europa-Parlamentet også nogle gange lyst til at påvirke yderligere. Så kan EU-politikerne tage egne initiativer og vedtage rapporter og resolutioner med opfordringer til både det ene og det andet.

  Hver gang en sag skal behandles i Europa-Parlamentet – uanset om der er tale om et lovforslag fra Europa-Kommissionen eller måske et initiativ, som Europa-Parlamentet selv har sat i gang – ja, så starter det naturligvis en proces i Europa-Parlamentet. For når noget er til behandling, så har alle medlemmer af Europa-Parlamentet mulighed for at blande sig i debatten. Og har de en bedre idé end den, der ligger på bordet allerede, så kan EU-politikerne fremsætte ændringsforslag.

  Og hvis man skal bedømme Europa-Parlamentet ud fra fremsatte ændringsforslag, så må parlamentet være verdens måske mest centrale plads for politikere, som har bedre idéer.

  Ser man på sidste periode i Europa-Parlamentet – den som gik fra 2004-2009, så blev der på de fem år fremsag 48.747 ændringsforslag. Det svarer stort set til, at der fremsættes et ændringsforslag i timen – døgnet rundt. Alle ugens syv dage, hver måned – året rundt.

  Hvis man for eksempel er dansk medlem af Europa-Parlamentet – og eneste politiker fra sit parti – så er mængden af ændringsforslag overvældende. Derfor har politikerne organiseret sig i politiske grupper, hvor de hjælper hinanden med at få indflydelse på tingene. Der er ordførere og skyggeordførere fra de forskellige grupper som behandler sagerne. På den måde er der for hver sag i Europa-Parlamentet nogle politikere som er meget inde i sagerne. Og så er der andre som lader sig repræsentere af politiske meningsfæller. Præcist som på Christiansborg. Forskellen er her bare den, at det kan være en dansk socialdemokrat,  som skal lade sig repræsentere af en tysk socialdemokrat i en bestemt sag, mens en dansk liberal måske varetager interesserne for hollandske og belgiske liberale i en anden sag.

  I de store politiske grupper i Europa-Parlamentet er der faktisk en overvældende partidisciplin. På hjemmesiden votewatch kan man se, hvor ofte politikerne stemmer sammen i de politiske grupper. Og tager man de mere traditionelle politiske familier som socialdemokrater, kristdemokrater og liberale, så er politikerne ofte enige mere end 80 procent af tiden. Mens resten er områder, hvor politikerne mere stemmer ud fra nationale særinteresser.

  Der er endnu ikke talt op, hvor mange ændringsforslag, der har været i den forgangne valgperiode. Men på områder som reformen af EU´s landbrugspolitik og EU-reglerne om tobak har der været flere tusinde ændringsforslag. Så alle vurderer, at når regnebrættet skal gøres op i april måned næste år, så vil Europa-Parlamentet have slået alle rekorder i gode idéer og passeret den seneste rekord på 48.747 – og altså er nået op på mere end et ændringsforslag i timen, døgnet rundt.

  Nye læsre kan begynde her 
  Se hele julekalenderen her

  Seneste

  Flere
  Seneste opdatering: 22/12/2013  |Til toppen