Sti

Dagens låge i julekalenderen - 21. december
RSS feed
Send til en venSend til en venPrintPrint

21/12/2013

Vidste du at...
Selvom Parlamentets indflydelse primært gør sig gældende på landjorden, så har viser det ind i mellem udstrakt interesse for de højere luftlag.  Det italienske medlem Mario Borgheze (Lega Nord) har i EP krævet, at alle medlemslande skal offentliggøre deres fortrolige oplysninger om UFO´er. Muligvis er han blevet inspireret af to som sad i EP mellem 2004 og 2009. Nemlig Vladimir Remek som var den første mand i rummet, som ikke var amerikaner eller russer. Og Umberto  Guidoni, som var den første europæer på den internationale rumstation.

  Comeback til toget

  Der er 212.345 kilometer jernbanestrækning i Europa. Det svarer nogenlunde til, at der er lagt nok jernbaneskinner, til at de kunne nå jorden rundt fem gange.
  I dag er det faktisk kun hver tredje borger i Europa, som nogensinde har taget toget. Mange foretrækker bilen eller flyet.

  Der er ellers mange fordele ved at rejse med toget. Ikke alene kan man læne sig tilbage, tage en kop kaffe og læse en avis. Toget er også mere miljøvenligt. Det er den absolut mest sikre rejseform, der findes. Og så sætter toget sine passagerer af midt inde i centrum.

  Men der er også ulemper. Ellers ville der næppe være hele 38 procent af EU-borgerne som er utilfredse med deres togrejser. Der er alle mulige problemer med togrejserne. Lige fra, at det kan være for besværligt at købe billet til manglende information, når togene pludselig aflyses.
  Specielt tog som ikke går til tiden er noget, der irriterer EU-borgerne. I Tyskland er 42 procent af passagererne utilfredse med de tyske statsbaners manglende præcision.

  Men nu skal nye EU-regler forsøge at gøre det mere attraktivt at rejse med tog.
  Forslaget går frem for alt ud på at åbne togtrafikken for konkurrence fra nye selskaber og for selskaber fra andre lande. Håbet er, at det skal sikre bedre service.
  Alle europæiske tog-selskaber skal sikkerhedsgodkendes af en europæisk myndighed og så må selskaberne kun benytte godkendte tog og togførere som har den rigtige uddannelse.

  Det er ikke første gang EU-landene forsøger at nå til enighed om regler, som skal gøre det muligt at få tog-selskaber til at operere på tværs af grænserne. Faktisk er det fjerde gang og derfor kaldes det nye initiativ også for fjerde jernbanepakke.

  Den første pakke kom allerede i 2001. Dengang åbnede man markedet, sådan at selskaber i et land skulle kunne bedrive togdrift i andre lande. Men i praktikken er der ikke sket meget på området og derfor gøres der nu et nyt forsøg.

  Også denne gang er der flere lande, som har store bekymringer. Hvis der skal være fri konkurrence for jernbanedriften, så er man nødt til at sikre sig, at det ikke er samme selskab som ejer jernbanesporene som også ejer togene. For så vil der ikke være nogen interesse i at lukke konkurrenter ind og give dem adgang til at bruge sporene. Men både Frankrig og Tyskland er bekymrede over udsigten til, at man vil adskille de to ting i forskellige selskaber.

  Sagen behandles netop nu i Europa-Parlamentet. Her har parlamentets transportudvalg foreslået et klassisk EU-kompromis. Nemlig at det godt må være muligt for samme selskab både at have togdrift og at eje skinnerne. Men kravet er, at hvis det sker, så skal der laves separate regnskaber, sådan at det er muligt at udskille, hvad der faktisk er omkostningerne til at drive driften af skinnerne.

  Forslaget skal til afstemning i Europa-Parlamentet i begyndelsen af det nye år og derefter bliver der formentlig forhandlinger med medlemslandene, inden den fjerde jernbanepakke bliver endeligt vedtaget. 

  Nye læsere kan begynde her 
  Se hele julekalenderen her

  Seneste

  Flere
  Seneste opdatering: 25/12/2013  |Til toppen