Sti

Dagens låge i julekalenderen - 19. december
RSS feed
Send til en venSend til en venPrintPrint

19/12/2013

Vidste du at...
Hver måned bakser parlamentets ansatte hen ved 6.000 store plastikcontainere fyldt med papir ned i kælderen og videre op i otte store lastbiler, for at fragte omkring 5.000 andre ansattes mobilkontorer de 430 kilometer fra Bruxelles til Strasbourg – og hjem igen.  Nogen kalder det rejsecirkus – andre synes at det er et smukt og stærkt symbol på forsoningen mellem Frankrig og Tyskland.

 

  Patentdomstol til afstemning

  Mere end tredive års snak og over 12 års reelle forhandlinger har det taget, men i december sidste år godkendte Europaparlamentet endelig et fælles EU-patent, som betyder, at virksomheder vil kunne søge om et patent i 25 medlemslande på én gang i stedet for at skulle søge i alle landene individuelt (Italien og Spanien har valgt at stå udenfor).

  Lovpakken, som parlamentarikerne vedtog, består af tre dele: det fælles patent, oversættelsesordningen og en fælles patentdomstol. Hvis et patentbevis udfærdiges på et andet sprog end fransk, engelsk eller tysk, så skal det oversættes til et af de tre sprog, og på parlamentarikernes foranledning, er det blevet sådan, at små og mellemstore virksomheder, non-profit organisationer, universiteter og offentlige forskningsinstitutioner med rod i EU kan få deres udgifter til oversættelser fuldt refunderet. Og ender man i en tvist om sit patent, skal det kun forsvares med én retssag i stedet for med 25 separate retssager i hvert enkelt land.

  Erhvervslivets brancheorganisationer har budt det nye patent varmt velkomment. At man hidtil har skullet søge separat patent i hvert enkelt EU-land, er blevet set som en af grundene til, at EU i modsætning til USA har haft svært ved at skabe kommercielle successer ud af sine videnskabelige opdagelser. Ifølge EU-Kommissioner er det i dag ti gange dyrere at få et patent i Europa end i USA, hvilket hæmmer konkurrenceevnen hos de europæiske virksomheder.

  Men det var ikke alle der klappede i hænderne, da lovpakken endelig var vedtaget.

  Herhjemme er både Dansk Folkeparti og Enhedslisten imod patentdomstolen, og da Justitsministeriet har fastslået, at patentdomstolen betyder afgivelse af dansk suverænitet, skal loven ifølge grundloven vedtages med mindst fem sjettedels flertal i Folketinget. Ellers skal danskerne spørges om deres holdning gennem en folkeafstemning. Derfor tyder alt nu på, som statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) varslede i sin tale ved Folketingets åbning i oktober, at der bliver afstemning om domstolen samme dag som Europaparlamentsvalget 25. maj næste år.

  Dermed risikerer Danmark ikke at være med, når den fælles domstol træder i kraft, hvilket sker efter, at 13 af de deltagende medlemslande har ratificeret aftalen forudsat, at Storbritannien, Frankrig og Tyskland er mellem dem.

  Det får erhvervsorganisationerne til at rive sig i håret, fordi de mener, at det i så fald vil stille danske virksomheder ringere i forhold til europæiske og globale konkurrenter.

  Men medmindre det lykkes regeringen at komme til enighed med Dansk Folkepart eller Enhedslisten, bliver det altså op til de danske vælgere at bestemme, om Danmark skal være med i EU-patentet.

  Hvis lovforslaget skal forkastes ved en dansk folkeafstemning, skal et flertal være imod og udgøre mindst tredive procent af de stemmeberettigede vælgere. 

  Nye læsere kan begynde her 
  Se hele julekalenderen her

  Seneste

  Flere
  Seneste opdatering: 19/12/2013  |Til toppen