Sti

Dagens låge i julekalenderen - 18. december
RSS feed
Send til en venSend til en venPrintPrint

18/12/2013

Vidste du at...
Spaak, Spinelli, Weiss, Brandt, Antall, Adenauer, Churchill, Delors. Kan man navnene på Parlamentets mange bygninger, så har man samtidig et ganske glimrende overblik over de seneste 70 års Europa-historie. De fleste er nemlig opkaldt efter politikere som har spillet en vigtig rolle for den europæiske integration. Senest er æren overgået den tjekkiske forfatter Vaclav Havel, som efter Berlinmurens fald blev Tjekkiets første præsident.

  Garanten for EU-Kommissionen

  ”Europa-Parlamentet tvinger gangsterbruden ud”.

  Sådan lød en af overskrifterne, da den konservative bulgarske udenrigsminister Rumiana Jeleva i januar 2010 valgte at trække sig som kandidat til EU- kommissær for humanitær hjælp og udvikling. Gangsterbrud-tilnavnet havde hun fået af den bulgarske presse, som beskyldte hende for at have forbindelser til landets mafia, fordi hendes mand havde en chefpost i en bank, som er kendt for at hvidvaske penge fra bulgarske og russiske underverden.

  Jeleva havde inden sin tilbagetræden været igennem en tre- timers vridemaskine af en afhøring i Europa-Parlamentet, hvor hun efterfølgende blev hårdt kritiseret for sin usikre optræden og manglende viden om det område, hun var udset til at skulle passe.

  Da der så bagefter også kom anklager frem i pressen om, at Jeleva under afhøringerne havde fortiet sit ejerskab af et firma, som i 1990´erne havde tætte forbindelser til den bulgarske efterretningstjeneste, smed hun håndklædet i ringen og trak sig som kandidat. For var hun ikke gået frivilligt, var der overhængende fare for, at parlamentarikerne havde afvist hele den nye EU-kommission.

  Ifølge Lissabontraktaten er det nemlig Europa-Parlamentet, der skal give grønt lys til den nye EU-Kommission. Det gør Parlamentet ved samlet at godkende formanden, Unionens højtstående repræsentant for udenrigsanliggender og sikkerhedspolitik og de øvrige medlemmer af Kommissionen gennem en afstemning. Parlamentarikerne kan altså ikke afvise en enkelt kommissærkandidat, men kun forkaste alle på én gang.

  Derfor var det nødvendigt for Bulgarien at erstatte Jeleva med Kristalina Georgieva, der på det tidspunkt var viceformand i Verdensbanken for, at Parlamentet kunne blåstemple den såkaldte Barroso II-kommission.

  Og det var ikke første gang kommissionsformand José Manuel Barroso stod i den situation. Da han skulle sammensætte sin første kommission i 2004, blev der også ballade i Parlamentet, da den stærkt katolske italienske kommissærkandidat Rocco Buttiglione under sin afhøring både fik sagt, at homoseksualitet er en synd, og at kvindens plads naturligt er i hjemmet. Buttiglione og lettiske Ingrida Udre, der havde været under anklage for korruption i sit hjemland, endte begge med at blive udskiftet med andre kandidater, efter Europa-Parlamentet raslede med sablerne, og det så ud til, at Barroso ville lide et svidende nederlag og få afvist sin kommission, hvis han beholdt de to ombord på holdet.

  På den måde fungerer Europa-Parlamentet som en slags demokratisk kontrol af de nyudnævnte EU-Kommissioner. Parlamentarikerne afhører kommissærkandidaterne ved offentlige høringer, hvor de stiller kritiske spørgsmål til kandidaterne og prøver dem på deres viden og integritet. Dermed kommer parlamentet til at stå som garant for, at de kommissærkandidater, som EU-landene sender til Bruxelles, er troværdige og har fagligheden og moralen i orden.

  Nye læsere kan begynde her 
  Se hele julekalenderen her

   

  Seneste

  Flere
  Seneste opdatering: 18/12/2013  |Til toppen