Sti

Dagens låge i julekalenderen - 16. december
RSS feed
Send til en venSend til en venPrintPrint

16/12/2013

Vidste du at...
Medlemmerne af Europa-Parlamentet er tydeligvis blevet stadig mere spørgelystne med årene. Som medlem af Europa-Parlamentet kan man stille spørgsmål til de 28 EU-kommissærer. Og det er noget MEP´erne benytter sig af i stadig stigende omfang. Tilbage i 2005 – lige efter østudvidelsen – stillede MEP´erne 4.493 spørgsmål til Kommissionen. I 2011 var det tal vokset til 12.093.

  Danmark i europæisk førerposition

  Danmark blev 2003 det første land i verden som satte en maksimumgrænse for farlige transfedtsyrer i maden. I EU er sagen ti år senere stadigvæk ved at blive undersøgt. Mens man i USA er på vej til at indføre endnu skarpere regler end dem, der gælder i Danmark.

  For meget af det farlige transfedt i f. eks. margarine, chips og wienerbrød øger risikoen for et hjertestop med 23 procent. Den amerikanska fødevaremyndigheden FDA, tog derfor i november 2013 det første skridt mod at helt forbyde industriell transfedt i maden.

  Den livlige debat har allerede fået McDonalds og andre fødevareproducenter til at mindske transfedterna kraftigt. I løbet af de seneste ti år har den gennemsnitlige amerikaner mindsket sit daglige indtag af transfedt fra 4,6 gram til 1 gram.

  Men et gram er stadigvæk for meget, mener FDA, som vurderer, at der hvert år dør 10-20 000 amerikaner i hjertestop på grund af farlig transfedt og millioner af amerikanere får blodpropper.

  Danmark er idag det lande i Norden med det laveste antal dødsfald pga. hjerte-karsygdomme. En forklaring kan være, at Danmark for ti år siden satte en grænse for industrielt fremstillet transfedt i fødevarer (2 %).

  De danske regler løb dog ind i problemer EU, da den danske grænse for brug af transfedt kunne betragtes som en handelshindring. EU-Kommissionen overvejede en retssag mod Danmark men det ville Europa-Parlamentet ikke godtage. EU-politikerne mente, at Danmark havde fat i noget rigtigt og  ville i stedet diskutere om transfedt måske i virkeligheden burde forbydes i hele EU.

  EU-politikerne opfordrede EU-kommissionen til – indtil videre – at lade Danmark og den danske transfedtlov være.

  I år 2013 er der stadig ikke noget transfedtforbud i EU. Muligheden for at få vedtaget et forbud var til stede i sommeren 2011 da Europa-Parlamentet skulle vedtage nye regler for, hvordan fødevarer skal mærkes.  Men da diskussionen om transfedt kom på bordet, så sagde parlamentet kun at EU-kommissionen bør efterforske hvordan situationen ser ud i Europa och overveje hvilken slags lovgivning der er egnet til at håndtere det spørgsmål.

  EU:s eksperter mødtes i april 2013 og konkluderede at der for øjeblikket er alt for lidt kundskab om sagen i Europa.  Mængden transfedtsyrer i maden er tydligvis faldet de sidste år i Vesteuropa, ligesom i USA.

  Det er sket efter at mange fødevareproducenter frivilligt er begyndt at udskifte transfedt med andre typer fedtsyrer. I Tyskland, Storbritannien och Frankrig spiser man i gennemsnit kun 1-2 gram dagligt.
  Men meget peger på, at mængden transfedt er betydeligt højre for personer med  lav indkomst, for studerende og så ligger indtagelsen generelt højere i flere østeuropæiske lande.

  Eksperternes ser nu på sagen og deres konklusioner skal efterhånden nå Europa-Parlamentet. Så ska parlamentet tage stilling til, om det er nødvendigt med et europæisk forbud, en grænseværdi eller om det måske er nok med en EU-mærkningsordning der  bygger på forbrugernes egen kontrol af, hvor meget transfedtsyre, de propper i sig.

  Nye læsere kan begynde her 
  Se hele julekalenderen her

  Seneste

  Flere
  Seneste opdatering: 16/12/2013  |Til toppen