Sti

Dagens låge i julekalenderen - 15. december
RSS feed
Send til en venSend til en venPrintPrint

15/12/2013

Vidste du at...
Parlamentets bygninger og dets udvalgsmøder og plenarsamlinger er stort set åbne for offentligheden.  Hver dag passerer der derfor mere end 15.000 mennesker i gennem dørene i Parlamentets bygninger.

  Miljøkontrol med gaseventyr

  Umiddelbart kan det lyde forjættende, at der i den danske undergrund findes gasressourcer, som potentielt kan betyde hundredevis af milliarder kroner i indtægter til den danske stat. Det er i hvert fald USA's nationale geologiske undersøgelser, U.S. Geological Survey (USGS), skønner i et nyt studie, der blev offentliggjort her i begyndelsen af december måned.

  Men der er tale om såkaldt skifergas, naturgas, der er fanget inde i uigennemtrængelige skifersten. Ofte flere kilometer nede i jorden. Og som skal udvindes ved at pumpe store mængder vand tilsat kemikalier ned, der så skal sprække skiferlagene. Det kaldes hydraulisk frakturering eller fracking-teknologi. Og den teknologi griber hårdt ind i undergrunden. Under processen kan der blandt andet være risiko for jordskælv og for at forurene grundvandet. I USA, hvor udvindingen af skifergas foregår i så stor målestok, at det amerikanske energimarked nu er 87 procent selvforsynende, har man set flere miljømæssige problemer i forbindelse med boringerne.

  Derfor har man i Europa været varsom med at gå i gang med skifergasudvinding på trods af de langsigtede økonomiske fordele. I Frankrig og Bulgarien er fracking helt forbudt. Og i Nordjylland, som udover Nordsjælland er det ene af de to steder, den danske stat har givet licens til efterforskning af skifergas, endte det i februar med, at Frederikshavns Kommune efter massive folkelige protester vedtog, at der skal laves en fuld VVM-redegørelse(Vurdering af Virkninger på miljøet), før det franske olieselskab Total og Nordsøfonden overhovedet må gå i gang med bare at prøvebore efter skifergas.

  Den linje valgte Europaparlamentet at følge i oktober, da de vedtog et forslag om, at det fremover skal være obligatorisk at vurdere miljøkonsekvenser i EU-landene forud for boringer efter skifergas – både når det gælder prøveboringer og regulære boringer.

  ”Hydraulisk sprængning vækker bekymring,” sagde Parlamentets ordfører for forslaget, italienske Andrea Zanoni fra ALDE-gruppen, under behandlingen af forslaget, inden han altså fik parlamentets opbakning til at indlede forhandlinger med Rådet om en endelig lovgivning på området.

  Spørgsmålet er så hvor sagen lander. For det var et knebent flertal på 332 stemmer mod 311 i parlamentet, der valgte at stemme for de obligatoriske miljøvurderinger, og den uenighed vil helt sikkert også afspejle sig, når ministrene skal til at forhandle forslaget.

  Modstanderne mod VVM-redegørelserne mener, at de tager lang tid, og koster mange penge for olieselskaberne at udføre, hvilket kan risikere at få dem til helt at droppe udvindingen af skifergas. Og det kan få negativ betydning for konkurrenceevnen i den europæiske industri ikke at udnytte en så vigtig ressource, som kan være med til at sænke energipriserne.

  Så der er lagt op til en benhård forhandling, og derfor er det endnu åbent, hvor det danske – og europæiske – skifergaseventyr ender.

  Nye læsere kan begynde her 
  Se hele julekalenderen her

   

  Seneste

  Flere
  Seneste opdatering: 15/12/2013  |Til toppen