Sti

Dagens låge i julekalenderen - 15. december
RSS feed
Send til en venSend til en venPrintPrint

15/12/2012

En lavine destruerer landsbyen Galtür i Østrig og dræber 31. Melissa-ormen angriber internettet. Statsminister Poul Nyrup Rasmussen afslører i morgen-tv at hans far var medlem af det danske nazistparti under besættelsen. NATO angriber med luftskud mod Den Føderale Republik Jugoslavien. Det er første gang NATO angriber en selvstændig stat. Günter Grass vinder Nobelprisen i litteratur. Og i Mont Blanc-tunnelen bryder en belgisk lastvogn fyldt med margarine og mel i brand. 39 mennesker omkommer.

Året er…

  1999

  Måske hun bare skulle have brugt tandtråd i stedet...

  Euroen indføres som elektronisk valuta den 1. januar, Kosovo står i flammer og forhandlingerne om den ambitiøse Agenda 2000-dagsorden, som skal berede vejen for østudvidelsen og reformere EU's landbrugs- og regionalpolitik nærmer sig sin afslutning. Men det skulle vise sig at blive en helt anden slags sager, som kom til at præge EU-samarbejdet i 1999...

  For hvad gør en tidligere franske premierminister, når hun skal flytte fra Paris til Bruxelles og gerne vil have sin 66-årige tandlæge og nære ven med? Hun forsøger naturligvis at finde et godt betalt job til ham.

  Og det var præcis, hvad Edith Cresson gjorde, da hun i 1995 flyttede til Bruxelles for at varetage posten som EU´s nye forskningskommissær. Cressons nære ven – tandlægen Philippe Berthelot fulgte med. I en alder af 66 år var han for gammel til at blive en del af Cressons personlige rådgivnings team – det såkaldte kabinet.

  Men så fik Cresson – og hendes medarbejdere – løst problemet ved, at Philippe Berthelot blev ansat som gæste-videnskabsmand ved Europa-Kommissionen. Og dermed blev tandlægen pludselig ”ekspert” i cancer.

  Fire år senere – i 1999 – blev det særegne ved ansættelsen af Philippe Berthelot opdaget. Og sammen med flere andre mildt sagt uheldige sager, førte historien om tandlægen til et sandt stormløb på Kommissionen.

  Uge efter uge gravede medierne nye historier frem om rod i de europæiske regnskaber og om mistanker om nepotisme. Og i Europa-Parlamentet var politikerne i oprør. Der skulle være valg i juni og ved starten af 1999 var kritikken af problemerne i Europa-Kommissionen så voldsomme, at EU-kommissionens formand, Jacques Santer, bad Europa-Parlamentet om at få et tillidsvotum.

  Men samtidig samtidig havde man sat gang i en undersøgelse af Europa-Kommissionen – udført af en lille gruppe af uafhængige eksperter. Den 15. marts kom eksperterne med deres bedømmelse og de konstaterede blandt andet, at der ikke længere var nogen samlet kontrol med, hvad der foregik i Kommissionen. Eksperternes kritik var så graverende at  Europa-Kommissionen på et møde samme aften besluttede sig for at træde tilbage.

  Der var tale om en frivillig afgang – men det var mest for at forhindre, at Kommissionen skulle blive tvunget væk via et mistillidsvotum fra Europa-Parlamentet.

  Ironisk nok blev Kommissionen siddende og fortsatte arbejdet. Lige med undtagelse af Santer som overlod tøjlerne til en svækket forretningskommission til sin spanske næstformand, Manuel Marin. For nok fik EU´s stats- og regeringschefer allerede ti dage senere udpeget den tidligere italienske premierminister, Romano Prodi, til ny formand for Europa-Kommissionen. Men så skulle der være valg til Europa-Parlamentet i juni og Prodi selv skulle i gang med at sammensætte en ny Kommission. Og alle de nye kommissærer skulle derefter til høring i Europa-Parlamentet.

  Og først midt i september – præcis et halvt år efter Santer-Kommissionens afgang – fik EU en ny Europa-Kommission. Den betød blandt andet et farvel til den farverige danske miljøkommissær, Ritt Bjerregaard. Hun blev afløst af Poul Nielson som fik jobbet som udviklingskommissær.

     Dagens delle

     Fyrre år på fem minutter - få overblik på facebook

   Se hele julekalenderen her

   

  Seneste

  Flere
  Seneste opdatering: 14/11/2013  |Til toppen