Sti

Julekalenderlåge - 15. december
RSS feed
Send til en venSend til en venPrintPrint

15/12/2009

Giv ungerne en lidt lettere start på livet

  Giv ungerne en lidt lettere start på livet

   

  Tegnefilm i metermål, computerspil og Nintendo, fast food og færdigretter, chips og kiks, sodavand og slik og. Hver dag bombarderes moderne børnefamilier med tilbud om lette løsninger. Løsninger som kan ende med at blive en tung klods om livet for dit barn...

  Dårlige spisevaner og mangel på fysisk aktivitet er i dag den overvejende årsag til nogle af de største sundhedstrusler i Europa. Antallet af overvægtige og svært overvægtige er steget kraftigt i løbet af de to sidste årtier, og i de fleste medlemslande vejer mere end 50 % af den voksne befolkning for meget. Også blandt børn er overvægt et stigende problem. Man anslår, at op mod 22 millioner europæiske børn er overvægtige. Heraf er 5 millioner decideret fede. Og tallet stiger med 400.000 hvert år.

  Nu kan man selvfølgelig indvende, at børns sundhed dybest set er forældrenes ansvar. Eller i hvert fald noget, som kan og skal klares nationalt. Men problemerne med livsstilssygdomme er et generelt problem, som rammer bredt i alle medlemslande. Et problem som er vokset eksplosivt i løbet af de sidste 20 år. Derfor giver det god mening at prøve at koordinere indsatsen, at udvikle fælles strategier og se på, om man lovgivningsmæssigt kan gøre noget for at dæmme op for fedmeepidemien. For at tackle problemet er der nemlig behov for integrerede tiltag på en lang række politikområder - fra fødevarer til forbrugerbeskyttelse, idræt, uddannelse og transport.

  Somme tider kan en fælles indsats gøre hele forskellen

  Kommissionen kortlagde i 2007 en række tiltag, der kan iværksættes på EU-plan. Flere af tiltagene vedrører det indre marked (f.eks. mærkningskrav, godkendelse af sundhedsanprisninger og tilsynsprocedurer for fødevarer), mens andre berører fælles landbrugspolitik, regionalpolitikken, den audiovisuelle politik eller EU's initiativer på uddannelsesområdet.

  Det er efterhånden ret veldokumenteret, at reklamer for og markedsføring af fødevarer har indvirkning på kosten, særligt hos børn. EU tilskynder i sit direktiv om audiovisuelle medietjenester derfor medietjenesteudbyderne til at udvikle et adfærdskodeks for kommerciel kommunikation. Herunder et forbud mod produktplacering og reklamer for føde- og drikkevarer med et højt fedt- eller sukkerindhold i udsendelser rettet mod børn.

  Eat it – drink it – move it

  Barndommen er i det hele taget en vigtig periode, når det drejer sig om at grundlægge sunde vaner og til at tilegne sig de livsfærdigheder, der er nødvendige for at opretholde en sund livsstil. Også skolen spiller en vigtig rolle i den forbindelse. Undersøgelser har vist, at målrettede tiltag for børn på 0-12 år kan ændre adfærden på lang sigt.

  Derfor har Kommissionen søsat en række oplysnings- og uddannelseskampagner som skal skabe større opmærksomhed om sundhedsproblemerne ved dårlig ernæring, overvægt og fedme. Et eksempel er " Smagsbande-kampagnen ", hvor oprørske frugter, grøntsager og mejeriprodukter fortæller små, muntre historier, for at nå ud til ungerne med budskabet om, at spise sundt i barndommen og få det godt senere i livet.

  Et andet og meget konkret eksempel er indførelsen af skolefrugtordningen, som er medfinansieret af EU, og rettet mod børn mellem 4 og 12 år. Samtidig har man lettet den gode, gamle skolemælksordning, sådan at der nu gives støtte til flere magre mælketyper og mejeriprodukter.

  Vi ved selvfølgelig godt at vi ikke kan løse hele problemet med kampagner ,  lovgivning og et æble om dagen. Men måske kan vi gøre det lidt lettere for dit barn – og for dig – at træffe de sunde valg.

  Dagens tip til en lidt grønnere jul:

  Skift én af de traditionelle retter på julefrokostbordet ud med en grønnere én af slagsen. I gennemsnit skaber et kilo kød en CO2-udledning på 3,12 kilo, mens produktionen af et kilo grønsager blot udleder 0,12 kilo CO2. Og så er grøntsagersretterne som regel både sundere og mere fedtfattige end den traditionelle danske julekost.

      Se hele julekalenderen her

  Seneste

  Flere
  Seneste opdatering: 30/10/2010  |Til toppen