Sti

Dagens låge i julekalenderen - 14. december
RSS feed
Send til en venSend til en venPrintPrint

14/12/2012

Storebæltsbroen åbner. Den Lille havfrue taber hovedet. For anden gang. David Beckham taber hjertet. Til Posh Spice. Uffe Ellemann-Jensen går af som partiformand for Venstre. Der udbryder storkonflikt og danskerne hamstrer – af uransagelige årsager - gær. I Skt. Petersborg bliver zar Nikolaj II og hans familie stedt til hvile – 80 år efter at de er blevet dræbt af bolsjevikker. Eschede, Tyskland - 101 personer omkommer, da et tog afspores. I USA har præsidenten under ingen omstændigheder sex med praktikanten. Og så udkommer den første Harry Potter-bog på dansk…

Året er…

  1998

  Om bisser, briller og grænseoverskridende behandling

  Det var en dag midt i sommerferien at luxembourgeren Raymond Kohll´s datter faldt og knækkede en tand.

  Familiens normale tandlæge i Luxembourg holdt lukket på grund af sommerferien. Men så kørte Kohll resolut over grænsen til den tyske naboby Trier, hvor tandlægen havde åbent.

  Tanden blev ordnet, alt var godt og da regningen kom, så sendte Raymond Kohll den videre til sin luxembourgske sygesikring.

  Næsten samtidig – ikke så langt derfra – var en anden luxembourger – Nicolas Decker – på vej hjem til Luxembourg fra den belgiske by Arlon, hvor han arbejdede. På hjemvejen lagde han vejen forbi en af optikerne i Arlon. Fik de nye briller han havde bestilt.

  Og så sendte han regningen videre til den luxembourgske sygesikring.

  Både Kohll og Decker blev overraskede, da de fik brev fra sygesikringen, som ikke ville dække regningen. Begrundelsen af, at behandlingerne jo var foretaget ”i udlandet”. Altså udenfor landets grænser.

  Hver for sig – og uden at kende til hinanden – gik Kohll og Decker til domstolen for at få ændret den afgørelse. Og da de luxembourgske dommere var i vildrede, sendte de sagen videre til EF-Domstolen. EU-dommerne blev spurgt om en sygesikring virkelig kunne nægte at dække en behandling – blot fordi den var foretaget i et andet EU-land.

  Den 28. april 1998 kom EF-Domstolen med sin afgørelse. Behandling i udlandet skal dækkes – præcis som behandling i hjemlandet.

  Afgørelsen fra EU-dommerne rystede mange politikere og bureaukrater. De så alle sygesikring og sygdomsbehandling som et nationalt anliggende.

  I Danmark skrev indenrigsministeriets jurister et notat med en dansk fortolkning. Fortolkningen var – kan man vist roligt sige – snæver. De danske jurister konkluderede nemlig, at EU-dommen kun vedrørte besøg hos tandlæge og optiker. Al anden sygdomsbehandling var ikke berørt.

  Der skulle dog ikke gå lang tid, før de danske kronjurister måtte ændre deres fortolkning. For snart kom der nye afgørelser fra EF-Domstolen. Først om lægebehandling i udlandet. Derefter om sygehusbehandling.

  Og efter et godt stykke tid besluttede de europæiske politikere, at det måske nok var bedre, hvis de selv udarbejdede regler for patientmobilitet i Europa. I stedet for at reglerne kom til verden ved, at EU-dommerne i Luxembourg konstant var tvunget til at lave fortolkninger af den eksisterende EU-ret, hver eneste gang en ny sag havnede på dommernes bord.

  Som tænkt – så gjort. EU-politikerne gik i gang med at forhandle om et EU-direktiv om patienters rettigheder. Direktivet blev vedtaget i 2011. Og i dag har også danskerne ret til – på en række betingelser – at blive behandlet i udlandet. For eksempel hvis ventetiden i Danmark er uforholdsmæssigt lang.

  Men alt dette anede Raymond Kohll intet om, da han satte et grædende barn og en knækket fortand i bilen og kørte afsted mod Trier... 

     Dagens delle

     Fyrre år på fem minutter - få overblik på facebook

   Se hele julekalenderen her

   

  Seneste

  Flere
  Seneste opdatering: 14/11/2013  |Til toppen