Sti

Dagens låge i julekalenderen - 13. december
RSS feed
Send til en venSend til en venPrintPrint

13/12/2012

København er europæisk kulturby og da Tommerup på Fyn ikke vil stå tilbage, udnævner man sig selv til ”årets kulturlandsby”.  Busterminalen (eller den sorte ligkiste - efter temperament) på Rådhuspladsen i København bliver indviet. Og Bjarne Riis vinder - som den første dansker nogensinde - Tour de France.

Året er…

  1996 

  Bindegale køer og en Ferrari på taget

  Det er svært at sige Torino uden også at sige Fiat. Og er man italiensk premierminister og EU-formand, så virker det helt naturligt at invitere EU´s stats- og regeringschefer - og deres udenrigsministre - til topmøde i Fiats fantastiske lokaler.

  Specielt når dagsordenen er historisk og der skal findes en passende ramme for starten på forhandlingerne om en ny EU-traktat.

  I marts 1996 tog premierminister Lamberto Dini derfor glad imod statsminister Poul Nyrup Rasmussen, Niels Helveg Petersen og de øvrige gæster i Fiats omgivelserne.

  Men hvad Dini ikke vidste, da han inviterede til det topmøde som skulle starte forhandlingerne om det, der året efter endte med at blive til Amsterdam-traktaten, var, at en helt anden sag skulle stjæle dagsordenen på Torino-topmødet.

  For det var ikke Fiat-lokalerne - eller for den sags skyld den kommende traktat - som optog sindene hos Europas politiske ledere.

  Det var derimod tv-billederne af køer som ikke kunne stå oprejst på deres egne ben. Køer som lå og rystede på staldgulvene. Køer som var blevet gale af at spise kød og benmel - fra andre køer. Ko-kanibalisme om man vil.

  Nu frygtede forskere, at den gale kosygdom kunne overføres til mennesker. Europas borgere var i panik. De krævede handling - og det fik de.

  Topmødet i Torino nåede ikke at blive mange timer gammelt, før EU´s stats- og regeringschefer bestemte sig for at indføre et totalt forbud mod eksport af britisk oksekød udenfor Storbritannien.

  Briterne selv måtte spise hvad de ville. Det var deres sag. Men ingen i Europa ønskede britiske bøffer på deres tallerken. Uanset hvad forskere, veterinære eksperter og andre sagde om, hvor sikker en britisk oksemørbrad nu engang måtte være.

  Den britiske premierminister, John Major, var naturligvis så rasende at han nærmest kogte over. Og historien fyldte så meget, at stort set ingen - heller ikke i Danmark -  var interesserede i at starten på forhandlingerne om den næste EU-traktat var gået i gang.

  Torino var ellers topmødet, hvor det blev ganske klart, at de danske EU-forbehold var kommet for at blive. Da forbeholdene blev skabt i 1992 var de indrettet sådan, at de først ville få praktiske konsekvenser for Danmark når en ny traktat trådte i kraft. Og mange var af den opfattelse, at Danmark nok ville holde en ny folkeafstemning om afskaffelse af forbeholdene inden da.

  Men i Torino blev det klart, at statsminister Poul Nyrup Rasmussen valgte en anden strategi. De fire danske forbehold skulle nu skrives ind i den næste traktat. Og al snak om ophævelse af forbeholdene blev udskudt til senere. Og sådan blev det også, da EU-lederne et år senere vedtog Amsterdam-traktaten i juni 1997.

  Og mens stats- og regeringscheferne i Torino muntrede sig med gale køer og en ny traktat. Ja så havde de medrejsende udenrigsministre tid til at gå en lille tur op på taget af Fiat-bygningen. For her havde Fiat deres helt egen bane til at prøvekøre biler.

  Og italienere ville jo ikke være italienere, hvis de ikke også havde placeret et par Ferrari'er oppe på banen, som udenrigsministrene kunne prøve.

  Niels Helveg Petersen takkede pænt nej. Men den tyske udenrigsminister, Klaus Kinkel, kunne midt i alvoren alligevel ikke dy sig...  Han tog sig en tur i Ferrarien på det tag den dag i Torino.

     Dagens delle

     Fyrre år på fem minutter - få overblik på facebook
    Se hele julekalenderen her

  Seneste

  Flere
  Seneste opdatering: 14/11/2013  |Til toppen