Sti

Dagens låge i julekalenderen - 12. december
RSS feed
Send til en venSend til en venPrintPrint

12/12/2012

Hjemmeservice-ordningen træder i kraft. Eurotunnelen under den Engelske Kanal indvies. En fransk turist bliver dræbt da store dele af Dronningestolen ved Møns Klint styrter ned på stranden. Svenske og finske vælgere stemmer ja til medlemskab af EF. Og i en af de største skibskatastrofer i nyere tid, forliser MS Estonia i Østersøen. 852 omkommer og 137 overlever ulykken.

Året er…

  1994

  Sangen om en lille torsk hjalp ikke

  De norske journalister havde advaret om, at det nok ville ske. Alligevel var der ingen der troede deres egne øjne – eller ører – da den norske udenrigshandelsminister Eldrid Nordbø midt under pressekonferencen brød ud i sang.

  Efter adskillige dages maraton-forhandlinger på 14. sal i Charlemagnebygningen i Bruxelles var det endelig lykkedes for EU og de fire kandidatlande, Norge, Sverige, Finland og Østrig at afslutte forhandlingerne.

  Norge var – ikke uventet – det mest besværlige land. Og som forventet var fisk det absolut sidste udestående spørgsmål i forhandlingerne. Den norske fiskeriminister, Jan Henry T Olsen havde lovet, at fiskere fra andre EU-lande ikke ville få lov til at lande så meget som én eneste fisk i norske farvande. En udmelding som havde givet ham tilnavnet ”Jan Henry no-fish Olsen”.

  Dage og nætters forhandlinger endte med, at EU-fiskere – læs spanske – ikke kunne få del af den kvote af fisk, der blev fisket i norske farvande. Men hvis bestanden voksede – som normændene forventede den ville gøre – ja så kunne der åbnes op for EU-fiskere.

  Så spanske fiskere fik ingen norske fisk. Men de fik torskerogn, som det tørt blev bemærket i krogene.

  Og nu sad hun så der – Eldrid Nordbø – og sang en egen hjemmekomponeret sang om en lille torsk. På norsk. På et pressemøde hvor hele den internationale Bruxelles-presse var mødt frem for at høre, om Norge nu også troede, at det denne gang ville blive et ja, når den norske befolkning skulle til folkeafstemning om det kommende EU-medlemskab.

  Der var en del spørgende blikke og muntre  bemærkninger i pressesalen i stueetagen i rådsbygningen. Og nogle kastede et blik på tolkeboksen for at se, om tolkene forsøgte at følge med i sangen. Nogle gjorde – andre gav op.

  Men lige meget hjalp det.

  Få måneder senere – i november – kunne brædtet gøres op. I Finland, Sverige og Østrig havde borgerne sagt ja til at blive medlemmer af Den Europæiske Union. Mens et flertal af normændene havde sagt nej.

  Det betød,  at EU fra den 1. januar 1995 ville vokse fra 12 til 15 medlemslande. Mens Norge og Island kunne se frem til en fremtid, hvor de var knyttet til EU's indre marked via den såkaldte EØS-aftale.

  Den går i praksis ud på, at Norge og Island gennemfører alle de regler, som EU vedtager om det indre marked. Til gengæld får de to lande adgang til at sælge deres varer på det indre marked. Udover at følge EU-reglerne skal både Norge og Island også betale et bidrag til EU-kassen for at få adgang til markedet.

     Dagens delle

     Fyrre år på fem minutter - få overblik på facebook

     Se hele julekalenderenher


  Seneste

  Flere
  Seneste opdatering: 14/11/2013  |Til toppen