Sti

10 ting du ikke vidste...
RSS feed
Send til en venSend til en venPrintPrint

22/12/2011

...om nisser

  1. Forestillingen om nisselignende væsener har eksisteret meget længe – måske endda siden vikingetiden. Dengang mente man, at nisserne var væsener der hørte til gårdene og var til hjælp for bonden. Ikke i køkkenet og inde i huset, men i forhold til gårdens drift. Den oprindelige nisse var derfor altid en lille mand, som altid havde været der.

  2. Ud over gårdnisser fandtes der ifølge de gamle sagn også skibsnisser og kirkenisser.

  3. Af sagnene fremgår det, at nissen var på størrelse med en dreng på 8-10 år, men trods sin størrelse var han vanvittigt stærk og kunne for eksempel bære et stort læs hø på ryggen. Og så havde nisserne ry for at stjæle fra andre for at forøge rigdommen på den gård, hvor de hørte til.

  4. Troen på nissehjælp blev formentlig brugt til at forklare, hvorfor nogle gårde havde mere held og blev mere velstående end andre. Faktisk forklarede den sidste danske kvinde, der blev henrettet som heks i 1693, Anne Palles, at hun havde nissehjælp. Efter sigende gik ’Niels Goddreng’ i hendes gård i forskellige skikkelser og hjalp med hestene.

  5. Det allerældste billede, man har af et nisselignende væsen, har heller ikke meget til fælles med de moderne julenisser. Billedet finder man på det såkaldte ’Charta Marina’ - et kort over Norden lavet af den svenske præst og forfatter Olaus Magnus i 1539. Billedet viser en lille fyr, som går rundt ude i en stald og fejer. Han er en lille ’vætte’, som folk tror på. Men han ligner nærmest en lille djævel og slet ikke den hyggelige julenisse, som vi kender i dag.

  6. Nisser klippet ud i pap og derefter anbragt rundt om i huset er en dansk tradition, der er kendt siden 1940’erne. Det var den humoristiske tegner Frederik Bramming, der i 1947 benævnte de udklippede nisser, der ”kravlede rundt” på møbler, billedrammer, malerier, dørkarme, vindueskarme osv. for kravlenisser.

  7. Det første eksempel, hvor nisser optræder i hyggelige sammenhænge, er til en julefest i Rom i 1836, hvor den danske maler, Constantin Hansen, afholdt selskab. Blandt gæsterne var kunstnerne Vilhelm Marstrand og Bertel Thorvaldsen, og Constantin Hansen havde pyntet op med papirklip af nisser i forskellige situationer - dansende om julegrøden eller i slagsmål med katten.

  8. Begrebet ’julenisse’ blev altså opfundet i midten af 1800-tallet som en del af hele den borgerlige juletræsjul, hvor borgerskabet, som på daværende tidspunkt sværmede meget for folkekulturen, begyndte at indsamle folkeminder og i det hele taget var meget optaget af, hvad folk ude på landet troede på. Hvilket også slår i gennem i nissens ydre fremtoning. I 1800-tallet begynder nissen nemlig at gå klædt i træsko, grå bukser, grå trøje og rød hue med en kvast. Hvilket er også bondens tøj. Nissen ligner altså en lille bonde.

  9. I øvrigt findes julenisser kun i Danmark. Sverige har tomten, ligesom man også finder nisser i Norge. Der findes også nisselignende skabninger i nogle af de europæiske folkeeventyr. For eksempel i det om Snehvide og de syv små dværge. Men det er kun i Danmark, at de er blevet knyttet til julen, og det skyldes i høj grad de danske kunstnere.

  10. I tvivlstilfælde kan man kende julemænd fra nisser ved at se på deres fodbeklædning. Julemanden har støvler på, mens nisserne bærer træsko. Og så er der forskel på huerne. Hvor julemanden bærer en hue med hvid pelsbesætning og en pelsponpon i enden, bærer nisserne en mere simpel hue med en kvast i enden.

    Men nu tilbage til julekalenderen...

  Seneste

  Flere
  Seneste opdatering: 22/12/2011  |Til toppen