Sti

Dagens låge i julekalenderen - 10. december
RSS feed
Send til en venSend til en venPrintPrint

10/12/2013

Vidste du at...
Parlamentets Sahkarov-pris for tankefrihed - opkaldt efter den russiske atomfysiker, menneskerettighedsforkæmper og Nobelpristager, Andrej Sakharov - uddeles hvert år til en person som har ydet et afgørende bidrag til kampen for menneskerettigheder i sit hjemland.  I år blev prisen dog overrakt to gange: én gang til dette års prismodtager, den pakistanske skolepige Malala Yousafzai, og én gang til burmesiske Aung San Suu Kyi, som blev tildelt prisen i 1990, men som på grund af husarrest først i år fik mulighed for at modtage den.

  EU-budgettet

  At blive enig om et budget er aldrig let. Og at blive enig om et budget for de kommende syv år er om muligt endnu mere besværligt.

  Når EU-landene bestemmer budgetrammerne for syv år frem i tiden, så har det altid ført til ophidsede diskussioner mellem oprørte ministre og uenighed frem til sidste minut. Og det minut ligger altid efter en lang nats forhandlinger, hvor ingen af stats- og regeringscheferne er komme i sent.

  I år tilkom så to omstændigheder som gjorde forhandlingerne om EU-budgettet endnu mere komplicerede.

  For det første befinder Europa sig i en dyb økonomisk krise. Og for det andet har Europa-Parlamentet for første gang fået ret til medbestemmelse i forhold til EU´s syvårige budgetramme.

  Det var i februar 2013, at EU´s stats- og regeringschefer var samlede i Bruxelles for at forhandle om, hvordan de økonomiske rammer for EU´s budget skal se ud fra 2014-2020.

  Det blev til 25 timers forhandlinger i træk ved et møde som lidt gav indtryk af at være en basar, hvor der købes, sælges og pruttes om priserne.

  Slutresultatet blev noget af en nyhed. For første gang nogensinde skal EU´s budget gøres mindre. For de kommende syv år må der bruges 960 milliarder euro – hvilket faktisk er et fald på 3,5 procent i forhold til budgetrammen for EU-budgettet for 2007-2013.

  Landbrugstøtte, landdistrikstøtte og miljøet fik deres bevillinger skåret med 11.3 procent. Men selv efter den sænkning fylder de punkter stadig meget på EU-budgettet og udgør stadig 38 procent af hele budgettet.

  Når det gælder penge på EU´s budget som skal bruges til forskning rundt omkring i Europa, så var politikerne til gengæld meget generøse. Forskningsbudgettet vokser med 30 procent til totalt 80 milliarder euro.

  Der blev også skabt en ny EU-fond på 6 milliarder euro som er øremærkede til bekæmpelse af ungdomsarbejdsløshed.

  Danmark opnåede en rabat på de danske indbetalinger til EU-kassen på en milliard kroner om året – 185 millioner euro.

  Samlet set udgør EU-budgettet en procent af medlemslandenes bruttenationalprodukt.

  Medlemmerne af Europa-Parlamentet havde fra starten ønsket et større EU-budget. Ikke et der blev mindre.

  Men til sidst endte det med, at medlemmerne af Europa-Parlamentet accepterede, at EU-budgettet nu bliver mindre. Til gengæld fik de gennemført andre krav som øger parlamentets indflydelse.

  For det første tvang EU-parlamentarikerne medlemslandene til at bruge alle pengene på EU-budgettet for 2012 og 2013. Og derudover måtte medlemslandene acceptere, at det vil være muligt at overflytte penge som ikke bliver brugt fra et års budget videre over til næste års budget. I dag sendes ubrugt penge tilbage til medlemslandene.

  Og endelig fik medlemmerne af Europa-Parlamentet et løfte om, at der skal være en midtvejs-diskussion om budgettet i 2016, hvor det vil være muligt at justere i budgettet. EU-politikerne håber, at Europa på det tidspunkt er ude af krisen og at medlemslandene så vil være med til at øge EU-budgettet.

  Nye læsere kan begynde her 
  Se hele julekalenderen her

   

  Seneste

  Flere
  Seneste opdatering: 08/05/2014  |Til toppen