Sti

Dagens låge i julekalenderen - 10. december
RSS feed
Send til en venSend til en venPrintPrint

10/12/2012

Charles og Diana går fra hinanden, paven ophæver inkvisitionens dom over Galileo, EF anerkender de jugoslaviske udbryder-republikker Slovenien og Kroatien og så var det jo dér, at det var Danmaaaark….

Året er…

  1992

  Held i damelotteriet

  Der er ingen som briter, der forstår at holde på formerne. Også når situationen er allermest tilspidset. Og det afsluttende topmøde under det britiske 1992-formandskab var ingen undtagelse.

  Men for den danske regerings tre ledende ministre, statsminister Poul Schlüter, udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen og økonomiminister Thor Petersen, var situationen i Edinburgh en grotesk oplevelse.

  Det var december måned. Seks måneder efter, at et flertal af danskerne havde stemt nej til Maastricht-traktaten. En afstemning som rystede hele EF-samarbejdet.

  I seks måneder havde danske politikere og embedsmænd forhandlet med især det britiske EF-formandskab for at finde en løsning, sådan at EF-landene kunne fortsætte med planerne om en økomisk, monetær og politisk union – samtidig med, at Danmark kunne fortsætte som EF-medlem, men med fire forbehold overfor samarbejdet.

  Det mente danskerne i 1992:

  Når det gjaldt den fælles valuta, så var danskerne i 1993 langt den mest skeptiske befolkning i Europa. 60 % var imod. Og det var flere end selv i Storbritannien. Til gengæld så steg antallet af danskere, som mente at Danmark havde haft glæde af EF-medlemskabet med 6 %, andelen af danskere som ville blive kede af det, hvis fælleskabet blev skrottet steg med 11 % - og generelt lå Danmark pænt over EF-gennemsnittet, når det gjaldt opbakning til Fælleskabet som helhed.

  Kilde: Eurobarometer

  Det var nu – her i Edinburgh – forhandlingerne skulle afsluttes. Og der var flere danske journalister til stede end nogensinde før ved et europæisk topmøde.

  Traditionen tro havde de danske ministre lovet at mødes med den danske presse ved midnatstid.

  Ordningen med en midnatsbriefing for danske journalister er ældgammel. Og blev indført, fordi Europas politiske ledere ofte forhandler hen over middagsbordet.

  Men denne aften var anderledes. Den britiske dronning havde nemlig inviteret alle stats- og regeringschefer, udenrigsministre og finansministre på officiel middag på the Royal Yacht Britania.

  Middagen var overstået – og nu stod så Schlüter, Ellemann og Petersen – iklædt kjole og hvidt – overfor et talstærkt dansk pressekorps. Og kunne intet fortælle om forhandlingerne om de kommende danske EU-forbehold.

  Statsministeren kunne fortælle, at han som en af de ældste i kredsen af regeringschefer, havde fået plads ved dronningens bord. Hvorefter udenrigsministeren kunne supplere med, at han med al ære og respekt mente, at han dog var den, der havde haft det største held i damelotteriet, da han var havnet til bords med prinsesse Diana.

  Imens de danske ministre var til gallamiddag, så arbejdede danske og britiske embedsmænd hårdt for finpudse detaljerne i i en aftale for Danmark.

  Da mødet gik i gang igen næste da lå et udkast parat. Det blev til Edinburgh-afgørelsen som slog fast, at Danmark tog forbehold overfor og ikke ville deltage, hvis det kommende EU-samarbejde udviklede sig på fire områder.

  Danmark ville stå udenfor den fælles mønt, udenfor et samarbejde på forsvarsområdet, udenfor et overstatsligt samarbejde om retlige og indre anliggender – og så ville Danmark ikke deltage det såkaldte unionsborgerskab.

  Aftalen kom i hus.

  For statsminister Poul Schlüter var det afgørende, at han kunne holde en pressekonferencen – kun for de danske journalister – sådan at han kunne forklare aftalen.

  Og efter en del søgen fandt den danske delegation et passende sted for en pressekonference – langt væk fra den udenlandske presse: Edinburgh-aftalen blev præsenteret på et skots whisky-distelleri – cirka 15 minutters kørsel fra Edinburgh Castle, hvor topmødet blev afholdt...

     Dagens delle

     Fyrre år på fem minutter - få overblik på facebook

     Se hele julekalenderen her

   

  Seneste

  Flere
  Seneste opdatering: 14/11/2013  |Til toppen