Sti

Dagens låge i julekalenderen - 9. december
RSS feed
Send til en venSend til en venPrintPrint

09/12/2013

Vidste du at...
Europa-Parlamentet er ikke altid det mest sikre sted – selv om alle skal igennem et sikkerhedstjek, når de skal ind. Inde i Europa-Parlamentet i Bruxelles har der været flere røverier. Banken ING er blevet røvet af bevæbnede røvere. Parlamentets postkontor er blevet røvet. Og så blev en medarbejder som skulle bære penge fra dagens omsætning i kantinen engang overfaldet og frarøvet pengene  – på vej til Parlamentets egen bank.

  Hvem er Malala?

  ”Jeg er Malala”, svarede den lille pige som sad indsvøbt i et sjal længst tilbage i skolebussen sammen med en masse andre teenage piger.

  Den maskerede mand løftede sin pistol og skød hende i hovedet.

  Den 14-årige pakistanske skolepige var blevet dømt til døden af taliban fordi hun offentligt krævede, at alle piger skulle have ret til at gå i skole.

  Malala Yousafzai overlevede skuddet. I november 2013 besøgte hun Europa-Parlamentet og modtog Sakharov-prisen for tankefrihed.

  Malala er blevet 16 år og går i gymnasiet i Birmingham sammen med to af de piger, der også blev skudt den dag i skolebussen. Hendes drøm er at blive premierminister i Pakistan og så kunne bruge en stor del af landets budget på uddannelse.

  Den dag Malala blev skudt – den 11. oktober – er blevet udnævnt til ”Pigernes Dag” af FN.

  I Pakistan demonstrerede mange tusinde efter overfaldet med plakater, der sagde ”Jeg er Malala”.

  Men volden hærger stadig. I Swatdalen har taleban stadig magten og her er det forbudt for kvinder at gå i skole og at handle på markedet. 200 skoler for piger er brændt ned og tusindvis er blevet pisket og nogle skudt, fordi de mener, at det er forkert.

  Årets Sakharov pris er også en støtte til dem.

  Europa-Parlamentet har sien 1988 hvert år uddelt en pris for tankefrihed. Udover æren består prisen af 50.000 euro.

  Den første modtager af prisen var Andrej Sakharov, en sovjetisk videnskabsmand som opfandt brintbomben. Han blev betænkelig ved sit arbejdes konsekvenser for menneskehedens fremtid og advarede – trods en stor personlig risiko – mod farerne ved våbenkapløbet.

  Siden er prisen gået til andre menneskerettighedsforkæmpere som Sydafrikas Nelson Mandela (1988), Aung San Suu Kyi fra Burma (1990) og aktivister fra det arabiske forår (2011).

  I år var der to nominerede til prisen – udover Malala Yousafzai. En af disse var en trio av hviderussiske politiske fanger, som har siddet i fængsle siden den 19. december 2010, hvor de organiserede fredelige demonstrationer mod den hviderussiske præsident, som de mente havde vundet valget gennem valgsvindel.

  Amerikaneren Edward Snowden var en anden kandidat. Den amerikanske systemadministrator som i 2013 afslørede, at den amerikanske efterretningstjeneste overvåger millioner af europæeres telefoner – hver dag.

  Nye læsere kan begynde her 
  Se hele julekalenderen her

  Seneste

  Flere
  Seneste opdatering: 12/12/2013  |Til toppen