Sti

Dagens låge i julekalenderen - 9. december
RSS feed
Send til en venSend til en venPrintPrint

09/12/2012

327 af de største brugsforeninger går sammen og bliver til Superbrugsen. Til gengæld opløses Sovjetunionen. Og de baltiske stater genvinder deres uafhængighed. Camilla og Christian topper listen over populære børnenavne - og i december bliver det danske sprog, takket være The Julekalender, beriget med evigtgrønne udtryk som bob-bob og det bår' dæjli…

Året er…

  1991

  Game, set and match

  Økonomiminister Niels Helveg Petersen rullede vinduet i ministerbilen ned og sagde pænt goddag til den lille flok danske journalister som stod udenfor konferencecentret i Rom.

  Nogle meter borte stod en mindre demonstration af italienere med bannere og plakater med portrættet af en ældre mand – Altiero Spinelli.

  ”Ved du hvad de demonstrerer for,” spurgte en af journalisterne.

  Helveg rystede på hovedet.

  ”Det er de italienske kommunister. De vil have europæisk union nu,” fortalte journalisten.

  ”De er skøre, de romere,” grinede økonomiministeren og rullede ind til det ventende EF-topmøde.

  Det mente danskerne i 1991:

  I 1991 er den danske befolkning ved at være rigtig pas på udviklingen i EF – og det på trods af at man har den største befolkningsandel (50%) i Europa, som anser at EF-samarbejdet spiller en endog overordentlig vigtig rolle. Men 17 % af danskerne mener at det indre marked er en decideret skidt ting, 39 % er lodret imod en reform af landbrugspolitikken – og kun lidt over halvdelen af danskerne bifalder Maastricht-traktatens sociale dimension…

  Kilde: Eurobarometer

  Scenen udspillede sig den 14. december 1990. Topmødet i Rom blev Niels Helveg Petersens sidste EF-Topmøde som økonomiminister. To dage inden havde der været valg i Danmark og i løbet af få dage forlod de radikale regeringen og statsminister Poul Schlüter fortsatte sin regering sammen med Venstre.

  For en anden deltager var topmødet i Rom det første. Den nye konservative britiske premierminister, John Major, havde afløst legenden Margaret Thatcher. Og Major fik den sværeste start af alle.

  For ved topmødet i rom startede de 12 EF-lande hele to regeringskonferencer. En om etableringen af en økonomisk- og monetær union (ØMU). Og en om etableringen af en politisk union.

  For Danmark var det den nye økonomiminister, Anders Fogh Rasmussen, som forhandlede ØMUen, mens udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen, forhandlede om indholdet i den politiske union.

  Men at der egentlig var tale om to forhandlinger og to meget forskellige diskussioner – det glemte alle, da de et år senere, i december 1991 var forsamlede til et nyt topmøde i den hollandske by Maastricht.

  Det var en svær tid for Europa. Jugoslavien var gået i opløsning. Der var udbrudt borgerkrig og EF-landenes forsøg på at mægle var forgæves. Nu var Sovjetunionen også i opløsning.

  Så de 12 EF-ledere i Maastricht følte presset på deres skuldre. Nu skulle vesteuropa forenes. Med fælles mønt, fælles udenrigs- og sikkerhedspolitik og fælles politisamarbejde.

  Man skulle tro, at netop de emner var de mest kontroversielle i messecentret i Maastricht. Det var de ikke.

  I stedet var traktaten ved at falde, fordi 11 EF-lande også ville samarbejde om fælles regler for arbejdsmarkedet. Og det ville Storbritannien ikke under nogen omstændigheder gå med til.

  I adskillige timer vaklede den europæiske unions fremtid – på grund af uenighed om, hvorvidt et fremtidigt samarbejde skulle kunne vedtage regler om f.eks. børnearbejde og maksimal arbejdstid.

  Det endte med et kompromis som holdt Storbritannien langt udenfor den slags regler. Og derefter kunne den britiske premierminister på en pressekonference midt om natten erklære, at forhanldingerne var:

  ”Game, set and match” for Storbritannien.

  Og udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen blev spurgt, om danskerne ville stemme ja til Maastricht-traktaten.

  ”Danskerne siger ikke bare ja. De siger ja tak,” svarede udenrigsministeren.

  Men det var i december 1991...

     Dagens delle

     Fyrre år på fem minutter - få overblik på facebook

  Se hele julekalenderen her

  Seneste

  Flere
  Seneste opdatering: 14/11/2013  |Til toppen