Sti

Dagens låge i julekalenderen - 8. december
RSS feed
Send til en venSend til en venPrintPrint

08/12/2012

Solidaritet vinder de første frie valg i Polen siden 2. Verdenskrig, Spies-koncernen køber sin største konkurrent, Tjæreborg. I de baltiske lande danner 2 millioner mennesker en 600 kilometer lang menneskelig kæde i protest mod Sovjetunionens besættelse. I Berlin falder en 155 kilometer lang mur. En epoke er slut!

Året er…

  1989

  © polfotoMuren faldt og lyset gik

  Agatha Christie kunne ikke have orkestreret det bedre...
   
  Europas 12 vigtigste politiske ledere forsamlet i ét hermetisk lukket lokale uden vinduer og uden embedsmænd.

  Udenfor lokalet er situationen nok den mest dramatiske siden afslutningen af anden verdenskrig. Få uger forinden er Berlin-muren faldet. Hele central- og østeuropa er i opløsning. I Tyskland tales der om genforening af øst- og vest.

  Og samtlige 12 politiske ledere som netop nu befinder sig i det lukkede lokale i Strasbourg største konference-center ved, at en tysk genforening vil rykke på den delikate magtbalance i den klub de alle er medlem af.

  EF-samarbejdet er på vej til at blive ændret en gang for alle. Det ved alle 12 stats- og regeringschefer i lokalet.

  Det mente danskerne i 1989:

  Allerede i november 1989 blev europæserne spurgt om hvad de mente om udviklingen i Østeuropa og hvordan de havde det med udsigten til at udvidde samarbejdet med lande mod øst. Igen var danskerne den suverænt mest forbeholdne befolkning i Europa.
  Kun 37 % af danskerne mente at man skulle styrke integrationen i EF, så man bedre ville kunne håndtere udfordringen - og mere end hver femte dansker mente at de østeuropæiske lande ikke skulle stilles et medlemskab i udsigt, selvom de måtte udvikle sig til egentlige demokratier. Det var en anskuelse, som siden skulle ændre sig. Men det kommer vi tilbage til...  

  Kilde: Eurobarometer

  Genforeningen er uopulær i både Frankrig og Storbritannien. Og for at gøre ondt værre, så har Europa-Kommissionens formand, Jacques Delors, foreslået, at det indre marked skal udstyres med en ”social dimension”. Det indre marked skal ikke kun være for virksomhederne og kapitalen. Der skal også være regler som beskytter arbejdstagere, forbrugere osv.

  Midt i den anspændte stemning tager den britiske premierminister, Margaret Thatcher, ordet. Hun tordner løs mod regulering af arbejdsmarkedet fra Bruxelles. Vi har ikke  bekæmpet fagforeningernes magt hjemme, for så blot at få dem ind gennem bagdøren via Bruxelles, lyder det fra jernladyen.

  Og så sker det, der simpelthen ikke må ske.

  Strømmen forsvinder. Det bliver kulsort i konferencelokalet. Thatcher stopper ordstrømmen og tavsheden bliver intens og en stærk kontrast mod jernladyens eder og forbandelser.

  Så intens, at udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen senere samme aften i underholdende vendinger fortæller en håndfuld danske journalister, hvordan samtlige EF-lederes øjne var rettede mod Thatcher, da lyset kom tilbage.

  ”Alle ventede på at se, om Thatcher havde en kniv i ryggen.”

  Det var dog Murens fald som mere end noget andet optog de politiske ledere. Frankrig og Storbritannien prøvede aktivt at bekæmpe en tysk genforening – og for en gangs skyld var Helmut Kohl fuldstændig ubøjelig.

  Lederne skændtes højlydt om Oder-Neisse-grænsen og stemningen i kredsen var ubehagelig.

  Udenfor murene i kongrescentret i Strasbourg var Berlin-murens fald og østeuropas opløsning for længst en realitet.

  Men indenfor – i mødelokalet uden vinduer – skulle der endnu gå nogle måneder, inden Europas politiske ledere var parate til at acceptere den udvikling og til at begynde at indrette deres samarbejde på den nye virkelighed...

     Dagens delle

     Fyrre år på fem minutter - få overblik på facebook

     Se hele julekalenderen her

   

  Seneste

  Flere
  Seneste opdatering: 14/11/2013  |Til toppen