Sti

Dagens låge i julekalenderen - 7. december
RSS feed
Send til en venSend til en venPrintPrint

07/12/2013

Vidste du at...
60 % af de ansatte i Europa-Parlamentet er kvinder. Men 69 % af de parlamentarikere de arbejder for er mænd. Og blandt de 28 formænd, som Parlamentet har haft til dato, finder man kun to kvinder. De var i øvrigt begge franskmænd.

  EU’s vagthund har fået hvæsset tænderne

  De fleste ved, at vi har en ombudsmand I Danmark. Men vidste du, at vi også har en i EU?

  EU’s ombudsmand har i virkeligheden samme job som den danske: Hun skal være vagthund over for EU’s institutioner og embedsmænd. Hvis en borger – eller en journalist – føler sig uretfærdigt behandlet, kan de klage til ombudsmanden.

  Og der er sket rigtig meget, siden den første EU-ombudsmand blev valgt i 1995. Det fortæller den vagthund, der gik af i år. Ham vender vi tilbage til.

  Den første ombudsmand var finske Jacob Söderman. Hans arbejde var op ad bakke, for han skulle vænne EU-systemet til, at der var kommet en ny vagthund. Embedsmændene skulle lære at samarbejde med ham, også selvom han gav dem kritik.

  I 2003 kom en ny ombudsmand, som har siddet indtil i år. Han hedder Nikiforos Diamandouros og er græker. Efter 10 år har vi taget en snak med ham om, hvad der er sket. Og der er sket enormt meget.

  Vagthunden har fået mere magt

  ”I de år, jeg har været ombudsmand, er der sket en markant stigning i antallet af sager, hvor EU’s institutioner har fulgt mine anbefalinger. I dag er der endda nogle af de små, der har fulgt 100 procent,” fortæller Diamandouros.

  Han henviser til en rapport fra 2012, der for første gang undersøgte, om EU’s institutioner egentlig gør, hvad ombudsmanden siger. Han er nemlig ingen dommer, men kan kun give henstillinger. Hvis embedsværket stritter meget imod, og ombudsmanden mener, sagen er vigtig, kan han dog sende klagen videre til Europa-Parlamentet. Her bliver den taget alvorligt.

  Det er sket knap en gang om året siden 1995. Og i alle sager med undtagelse af én har Europa-Parlamentet fået embedsværket til at makke ret, efter de er gået ind på ombudsmandens side.

  Mange af ombudsmandens sager handler om Europa-Kommissionen. Her viste rapporten fra 2012, at embedsmændene følger 82 procent af de henstillinger, ombudsmanden kommer med.

  Har du oplevet modstand fra EU-systemet?

  ”Det ville være ekstremt overraskende, hvis jeg ikke gjorde. Når du afdækker og bekæmper dårlig administration, så vil der naturligvis være modstand. Men min rolle er ikke kun at bekæmpe det, men også at oplyse embedsmænd om lovgivningen og principperne for god forvaltningsskik. Det er ofte velkomment,” siger Nikiforos Diamandouros.

  EU’s ombudsmand er skabt efter skandinavisk forbillede. Der er bred enighed om, at Diamandouros har været en god ombudsmand, der har videreført traditionen for en uafhængig – og til tider bidsk – vagthund.

  Du fortalte engang, at nogen havde kaldt dig ”den mest nordiske græker”..?

  ”Ja, min forgænger var finne, og han henviste engang til mig som ”den mest nordiske græker, han nogensinde havde mødt”. Jeg tror, han henviste til den generelle opfattelse i Norden, at vi i Sydeuropa er mere afslappede med regler og åbenhed. Jeg tror, det var en kompliment!” siger han og griner.

  Diamandouros gik af den 1. oktober i år. Den nye ombudsmand hedder Emily O’Reilly.

  Hun har været Irlands ombudsmand i ti år. Hun har en fortid i mediebranchen, blandt andet som redaktør på Sunday Business Post.

  Og valget af den nye EU-ombudsmand endte ganske kontroversielt. Det er Europa-Parlamentet, der vælger ombudsmanden, og her var – for første gang – flere garvede politikere blandt kandidaterne. Det førte til heftig debat om, hvorvidt ombudsmanden må have en partipolitisk fortid.

  Flere skandinaviske medlemmer af Europa-Parlamentet advarede mod at vælge en politiker som vagthund for embedsmænd og politikere.  Det kunne ende med, at hun skulle udtale kritik af en partifælle. Få dage før afstemningen gik den danske regering også ind i sagen og advarede offentligt mod at vælge en politiker.

  Sådan gik det altså heller ikke...
  Valget af Emily O’Reilly må betragtes som en sejr for de skandinaviske lande, og den nordiske tradition, som altså med stor sandsynlighed videreføres under den nye irske ombudsmand.

  Nye læsere kan begynde her 

  Se hele julekalenderen her

  Seneste

  Flere
  Seneste opdatering: 07/12/2013  |Til toppen