Sti

Dagens låge i julekalenderen - 6. december
RSS feed
Send til en venSend til en venPrintPrint

06/12/2013

Vedholdende rygter vil vide, at plads nummer 666 i Parlamentets plenarsale altid står tom. I forventning om at antikrist en dag vil indtage pladsen. Det er selvfølgelig en pikant historie – men det er også en historie, vi kan afkræfte. Pladsen besættes til daglig i Bruxelles af det østrigske parlamentsmedlem Eva Lichtenberger. Og når der er samling i Strasbourg sætter polakken Krzysztof Lisek sig i den varme stol. Ingen af dem har nævneværdige horn i panden…

  Hvad har strengere tobaksregler med ugeblade at gøre?

  Det spørgsmål stillede flere EU-politikere nok sig selv, da de fik en mail fra de forenede magasinudgivere i Europa. Foreningen repræsenterer over 15.000 udgivere og er ikke til at spøge med. Men i sommeren sendte de en fælles protest per mail til udvalgte medlemmer af Europa-Parlamentet.

  I mailen advarede udgiverne i klare vendinger mod nye skrappe regler for tobak. De skrev blandt andet:

  ”Vi vil gerne udtrykke vores bekymring over mulige uønskede bivirkninger ved forslaget, som kan ramme finansiering og distribution af en fri, uafhængig, mangfoldig og levende presse i Europa.”

  Men hvad var det, medierne var så bange for? Der var tale om et lovforslag, der bl.a. ville forbyde mentolcigaretter og indføre skrappere krav til reklamer og markedsføring af tobak. Men det var netop reklamereglerne, der fik medierne til tasterne.

  De skriver nemlig i mailen, at de er nervøse for nye tanker om, at cigaretpakker og tobaksreklamer skal have mere klare advarsler, for eksempel fotos af røgplagede lunger og andre grimme konsekvenser af at ryge.

  Kort fortalt: Hvis det bliver mere besværligt at reklamere for tobak, betyder det færre annoncer. Og det betyder færre annoncekroner til magasiner og ugeblade. Vupti, magasinerne har faktisk en alvorlig interesse i at stoppe skrappere regler for tobak.

  Det står også i brevet, at magasinerne frygter, at de skrappe regler kan føre til ”kioskdød” – altså at flere småbutikker, der i dag sælger magasiner, ikke kan mere, fordi de bliver presset til at lukke.

  Det virker måske logisk, når man får det forklaret, men det er de færreste, der ville nævne pressen, hvis de blev bedt om at opremse, hvem der blander sig i striden om tobakken.

  Der er mange andre eksempler på, at der er mange lobbyister inde over et bestemt lovforslag. Et andet eksempel er, at den katolske kirkes lobbyister i Bruxelles er begyndt at sende mails og holde møder med Europa-Parlamentets medlemmer - om klimapolitik.

  Liste over lobbyister
  Men hvad kan man gøre for, at det bliver lettere at gennemskue hvilke lobbyister, der er på spil hvor?

  Europa-Parlamentet og Europa-Kommissionen har blandt andet forsøgt sig med et lobbyregister, der i dag er over 2 år gammelt. Her kan du slå virksomheder og organisationer op og se, hvem der repræsenterer dem.

  Men det er aldeles frivilligt, om man vil være med. Det har fået kritik fra forskellige organisationer, der overvåger lobbyister – for eksempel Corporate Europe Observatory. De mener, at det skal være obligatorisk at lade sig skrive op i registeret for at sikre fuld åbenhed om lobbyisternes arbejde.

  En anden organisation i samme boldgade, ALTER-EU, har i år udgivet en rapport om emnet. Her anfører de, at over 100 større virksomheder, der bedriver lobbyisme i Bruxelles, mangler på listen, blandt andre Amazon og Goldman Sachs. Du kan læse rapporten her  

  Du kan selv prøve at søge her 

  Europa - sådan har du aldrig fået det før! I dag skal det handle om hænder

  Nye læsere kan begynde her 

  Se hele julekalenderen her

   

  Seneste

  Flere
  Seneste opdatering: 06/12/2013  |Til toppen