Sti

Dagens låge i julekalenderen - 6. december
RSS feed
Send til en venSend til en venPrintPrint

06/12/2011

I dag med en rigtig lækkerbidsken...

  Når København koger – så bobler det i provinsen…

  Hvem kan forvandle studentens simple spaghetti til stor gastronomi, lokke andet grønt i ungerne end agurk og få københavnerne til at kaste et kritisk blik i køledisken? Det kan Copenhagen Cooking, en årligt tilbagevendende madfestival, som med støtte fra EU's regionalfond sætter fokus på den gode mad og – ikke mindst – de gode råvarer.

  Med fare for at balancere lige på kanten af det blasfemiske, så vil vi hævde at der er noget nærmest bibelsk over bedriften. Siden 1970'ernes lavkonjunktur har danskerne surfet lystigt med på discountbølgen og med opkomsten af hurtig- og bekvemmelighedsmadkulturen har kvaliteten yderligere måttet vige. Det skal være billigt, det skal være hurtigt – og så skal det være nemt. Desuden har danskerne – med over 100 kg. pr. indbygger om året – et af verdens højeste forbrug af kød og Europas højeste fødevarepriser. Samtidig med at vi er dem i Europa, som bruger færrest penge på mad. Der er altså virkeligt noget at arbejde med...

  Og arbejdet bliver der for at skærpe smagsløgene til bedre kvalitet: Michelin-mad til spotpris, gastronomiske gadefester, delikatesser i børnehøjde og master-class i grillbøf er bare nogle af de mange begivenheder, som hvert år arrangeres af de organisationer, fødevarevirksomheder og andre aktører, som i forbindelse med  Copenhagen Cooking markedsfører sig selv. Og som med det nye nordiske køkken som velsmagende lokomotiv også forsøger at åbne omverdenens øjne for de danskproducerede herligheder og profilere den danske hovedstad som en by med mad i verdensklasse..

  Nu skal der jo nok være dem der vil studse over, at en regionaludviklingsfond støtter markedsføring af gastronomi i hovedstaden. Men sagen er jo den at de gode råvarer altovervejende produceres i landdistrikterne. Og at en øget efterspørgsel efter de rare sager i storby og udland kan være med til at skabe nye og blivende arbejdspladser i produktions- og forarbejdningssektoren i udkantsområderne.

  Det sidste har man for længst fået øjnene op for på Bornholm. Østersøperlen producerer og afsætter en række fødevareprodukter af rigtig høj kvalitet. Tænk bare på bornholmske unghaner, Østersø-laks, Christiansø-sild, Nyker Brød, rapsolien, St. Clemens-osten og alle de andre mejeriprodukter, For slet ikke at tale om Hammershus-lammet, som skulle smage helt særligt. Dyrene græsser nemlig på klippeskråningerne ved Hammershus, hvor der gror vilde krydderurter og orkidéer.

  At så mange af de bornholmske fødevarer, er slået igennem på det nationale marked skyldes hovedsagligt fire faktorer: Den bornholmske fødevarebranche har været god til at samarbejde. Derudover har branchen været god til at udnytte det bornholmske brand, som for de fleste hænger sammen med noget positivt og troværdigt. Desuden har også en del af den bornholmske fødevarebranche fået EU-støtte med det formål at få flere specialproducenter ud i de danske butikker. Endelig står de bornholmske fødevarer for kvalitet og specialprodukter, hvilket er noget som forbrugerne i stigende grad efterspørger i hele landet.

  Bornholmerne er stolte af den regionale madkultur og den lokale fødevarebranche. Både fordi det smager fantastisk - og fordi det er en af de eneste bornholmske industrier, der for alvor er slået igennem på både det nationale og det europæiske marked.

  Dagens bonuspakke!
  Hvorfor ikke bruge december til at blive en lille smule klogere?
  Vi giver dig...
  10 ting du ikke vidste...

     Se hele julekalenderen her

  Læs mere

  Seneste

  Flere
  Seneste opdatering: 06/12/2011  |Til toppen