Sti

Dagens låge i julekalenderen - 4. december
RSS feed
Send til en venSend til en venPrintPrint

04/12/2013

Vidste du at...
MEP'ernes øgede lovgivende magt gør dem til et oplagt mål for lobbyister. I øjeblikket er der ikke færre end 4.322 lobbyister fra 1699 organisationer registreret i Parlamentet.

  Det elektroniske svineri

  Det er ukendt for de fleste. Men gennem årtier har Ghana været stor importør af brugt elektronik. I Ghanas hovedhavn – Team Port – landede hver måned 600 meget store containere – fyldt med elektronisk affald. På papiret en almindelig eksportvirksomhed, hvor virksomheder i Europa og USA solgte brugte køleskabe, computere, lamper, elektrisk legetøj, brugte radio og tv-apparater og andet elektronik til det Afrikanske land.

  For når man eksporterer brugt elektronik, så er det en helt almindelig eksport-forretning uden nogle restriktioner. Så det gør både europæere og amerikanere. Faktisk er det sådan at 75 procent af al brugt elektronik i Europa og 80 procent af amerikanernes brugte elektronik eksporteres.

  Men spørgsmålet er bare, om den eksport egentlig er eksport af elektronik som skal genbruges – eller om der i virkeligheden er tale om eksport af affald.

  Svaret finder man på lossepladserne i Ghana. For realiteten er, at kun 25 procent af al den elektronik der ligger i containerne rent faktisk kan genbruges – resten havner på lossepladsen og det har konsekvenser.

  Ghanesiske unge drenge og mænd tænder bål for at brænde kabler og få metallet ud af plastik-isoleringen og bliver syge. Og resten ligger og flyder på byens enorme losseplads.

  At ordningen med at sende vores elektroniske affald ud af Europa – kamufleret som elektronisk-genbrugs-eksport – ikke er holdbar, gik op for Europas politikere for nogle år siden.

  Så Europa-Kommissionen kom med et forslag om skrappe europæiske regler for håndtering af elektronisk affald.

  Forslaget blev forhandlet af EU´s medlemslande og Europa-Parlamentet som krævede en række opstramninger i reglerne. Og fra august 2012 trådte de nye EU-regler i kraft.

  De betyder at nu skal EU-landene gradvist begynde at indsamle al elektronisk affald i Europa. Som udgangspunkt er det producenterne af elektronisk udstyr som også har ansvaret for, at affaldet efterfølgende håndteres ansvarligt. For øjeblikket indsamles der omkring fire kilo elektronisk affald pr EU-borger – hvert år. Det skal frem til 2020 fem-dobles til 20 kilo om året.

  Og når det gælder eksport, så er det ikke længere tilladt bare at smide al elektronik fra tv-apparater til køleskaber i store containere og fragte det til Afrika.

  Nu skal eksportører i Europa tjekke hvert eneste apparat og kontrollere, at det faktisk virker. For i fremtiden må kun elektronisk udstyr som stadig fungerer, eksporteres udenfor Europa til genbrug.

  Det skal sætte en effektiv stopper for aktiviteten i blandt andet Ghanas havn, hvor tre fjerdedele af elektronikken har vist sig ikke længere at fungere, når den ankommer til Team Port.

  Europa - sådan har du aldrig fået det før! I dag skal det handle om lykke...

  Nye læsere kan begynde her 

  Se hele julekalenderen her

   

  Seneste

  Flere
  Seneste opdatering: 05/12/2013  |Til toppen