Sti

Dagens låge i julekalenderen - 3. december
RSS feed
Send til en venSend til en venPrintPrint

03/12/2013

Vidste du at...
Parlamentet er ubetinget EU's mest miljørigtige institution. Og den eneste som er blevet tildelt det europæiske miljøcertifikat, EMAS. For eksempel har én af Parlaments bygninger fået monteret en 145.000 liter stor regnvandstank, med vand til at skylle de folkevalgtes efterladenskaber ud. Og når nu vi er ude i det latrinære: Vidste du så at EU's økomærke- kriterier for tilladte materialer til fremstilling af toiletpapir er 56 % længere end FN's menneskerettighedserklæring...?

  Kampen mod chok-regninger

  Mere end hver anden dansker går i dag rundt med en telefon, der er så smart, at den kan gå på internettet. Og telefonen er danskernes bedste ven. Den er med overalt – også når der holdes ferie udenfor Danmarks grænser.

  De smarte telefoner er praktiske under ferien. Fra Sunny Beach kan teenagere med en sms berolige bekymrede forældre.

  Pensionister kan med en oprining fra vandreferien i alperne minde barnebarnet om at vande tomaterne i drivhuset.

  Og karrierekvinden kan med mobilen i hånden både tjekke sin solbrændthed – og sine mails via mobilen ved siden af swimmingpoolen.

  Men den megen brug af mobiltelefoner udenfor Danmark har vist sig at være en dyr affære. Høje roamingafgifter og rekordhøje priser for at surfe med mobiltelefonen har ført til, at ferier i udlandet er blevet efterfulgt af chok-regninger fra mobil-selskaberne som har taget sig rigeligt betalt, så snart telefonen skulle bruges udenfor landets grænser.

  Mens der er stor konkurrence mellem telefonselskaberne indenfor landets grænser, så har der ikke været nogen videre konkurrence om at tilbyde lave roamingafgifter og lave afgifter for data-trafik, når telefonen krydsede grænsen. Markedet for udenlandsk telefoni er for småt og Europas politikere har haft en klar mistanke om, at dette var et område som telefonselskaberne udnyttede til at tjene nemme penge – uden at nogen kunne gøre noget ved det.

  Men for nogle år siden fik Europas politikere nok. Og så gjorde de noget, de ellers normalt afholder sig fra. De vedtog regler for, hvor høje afgifterne må være på roaming, telefonsamtaler, sms´er og data-trafik i udlandet. Normalt ville hovedparten af EU-politikerne mene, at den slags skulle reguleres af den frie konkurrence mellem telefonselskaberne i Europa. Men års erfaringer viste, at der ikke skete noget. Og mens de nationale priser på telefoni og data-surfing styrtdykkede – ja så fortsætte priserne for præcis de samme tjenester i udlandet med at være tårnhøje.

  Og så greb EU-politikerne ind og satte regler. De nye regler trådte i kraft lige til sommerferien i juli 2012. Her kom der er loft over roaming, datatrafik og anden telefoni. En megabyte data måtte maksimalt koste 70 cent, en sms 9 cent og et telefonopkald maksimalt 29 cent i minuttet.

  Og så krævede EU-politikerne at priserne derefter skulle falde løbende de kommende år. 1. juli 2013 faldt priserne næste gang og den 1. juli 2014 falder priser endnu engang. Så må en megabyte data maksimalt koste 20 cent, en telefonopringning 19 cent og en sms 6 cent.

  Nye læsere kan begynde her 

    Se hele julekalenderen her

  Seneste

  Flere
  Seneste opdatering: 04/12/2013  |Til toppen