Sti

Dagens låge i julekalenderen - 2. december
RSS feed
Send til en venSend til en venPrintPrint

02/12/2013

Vidste du at...
Parlamentets chef-oversætter, græske Ioannis Ikonomou, taler ikke færre end 32 sprog. Flydende! Blandt dem tysk, italiensk, russisk, latin, old-persisk, sanskrit, gaelisk og mandarin.

 

  Shop amok i Europa

  Handel på tværs af grænserne er – om noget – kernen i det europæiske samarbejde.

  Af samme årsag skal man også helt tilbage til firserne – dengang EU hed EF – for at finde nogle af de første regler, som skulle beskytte forbrugerne, når de købte varer i udlandet.

  Men fra firserne og frem til i dag har forbrugernes indkøbsvaner forandret sig dramatisk. Engang var det familien som i folkevognen kørte over grænsen til Flensborg for at fylde bilen med tyske fristelser, som stod for den største andel af indkøb udenfor landets grænser.

  I dag er billedet helt anderledes. Her kan hele familien – fra hjemmecomputeren – shoppe rundt i hele Europa efter lige netop det par sko, den bog eller de diva-solbriller som står øverst på ønskelisten. Og det stiller helt nye krav til beskyttelse af forbrugerne.

  Regler for beskyttelse af forbrugere der handler på nettet har vist sig at være nødvendige. Og faktisk ikke kun for forbrugerne, men i lige så høj grad for virksomhederne. For manglen på klare EU-regler på området er nemlig hovedårsagen til, at langt de fleste forbrugere kun nethandler hjemme i deres eget land. Op imod hver anden EU-borger køber i dag varer på internettet. Men kun syv procent af borgerne køber varer udenfor deres eget lands grænse.

  Derfor blev ministre fra EU-landene og sammen med medlemmerne af Europa-Parlamentet i 2011 enige om en række nye regler som skal gøre det nemmere og mere sikkert at handle på nettet – overalt i EU.

  For det første får forbrugerne 14 dages ret til at fortryde et køb. Og fortrydes et køb, så har man også som forbruger ret til at få pengene tilbage. Undtaget er enkelte områder, hvor der gælder særlige regler.

  Det kan være let fordærvelige varer. Bestiller man en kurv med grøntsager – ja så kan den ikke returneres. Det samme gælder f.eks. avis, tidsskrifter og flyrejser. Og så er der særlige regler for musik og film, hvor et køb regnes for gennemført så snart downloaden begynder.

  Men for alle andre varer, tøj, sko osv, så er der fuld returret for varerne og med ret til at få alle penge for købet tilbage.

  De nye regler stiller også andre krav til sælgerne. For eksempel skal det klart fremgå af en hjemmeside, hvor sælgeren befinder sig og hvor vedkommende kan kontaktes.

  Europa - sådan har du aldrig fået det før! I dag skal det handle om fodaftryk...

  Nye læsere kan begynde her 

    Se hele julekalenderen her

   

  Seneste

  Flere
  Seneste opdatering: 03/12/2013  |Til toppen