Sti

Mod nye horisonter - 600 mia. til forskning og innovation
RSS feed
Send til en venSend til en venPrintPrint

30/11/2011

Foto©stockbyte/Thinkstock

Foto©stockbyte/Thinkstock

Kommissionen har vedtaget en pakke med tiltag som skal styrke Europas forskning, innovation og konkurrenceevne. 
For første gang bliver al EU-forskning og –innovation samlet i ét program, Horisont 2020. Det fokuserer mere end nogen sinde før på at omsætte videnskabelige gennembrud til innovative produkter og tjenesteydelser, der giver nye forretningsmuligheder og ændrer folks tilværelse til det bedre. Samtidig skærer det voldsomt ned på bureaukratiet, idet regler og procedurer forenkles, så der kan tiltrækkes flere topforskere og et bredere spektrum af innovative virksomheder.

  Baggrund

  Horisont 2020 er en af hjørnestenene i "Innovation i EU", som er et Europa 2020-flagskibsinitiativ, der har som mål at øge Europas konkurrenceevne på verdensplan. EU er på verdensplan førende inden for mange teknologier, men møder stadig større konkurrence fra både traditionelle konkurrenter og vækstøkonomier. Kommissionens forslag skal nu drøftes i Rådet og Europa-Parlamentet, så det kan vedtages inden udgangen af 2013.

  Det bliver lettere at få støtte fra Horisont 2020, fordi programmet er enklere opbygget, kun har ét regelsæt og tynges af mindre bureaukrati. Horisont 2020 er ensbetydende med: voldsomt forenklet godtgørelse ved indførelse af én fast sats for indirekte omkostninger og kun to støttesatser, nemlig for henholdsvis forskning og aktiviteter tæt på markedet; én kvikskranke for deltagerne; mindre papirarbejde ved udarbejdelsen af forslag; ingen unødig kontrol og revision. Et af de primære mål er at afkorte den tid, der går, fra en deltager har ansøgt om tilskud, og indtil pengene udbetales, med 100 dage i gennemsnit, og det betyder, at projekterne kan komme i gang hurtigere.

  Kommissionen vil sætte kraftigt ind på at åbne programmet for flere deltagere fra hele Europa ved at udnytte synergimulighederne med midler fra EU's samhørighedspolitik. Horisont 2020 skal sørge for, at potentielle ekspertisecentre i svage regioner bliver udpeget og får tilbudt politisk rådgivning og støtte, mens EU-strukturfondene kan benyttes til opgradering af infrastruktur og udstyr.

  Læs mere

  Seneste

  Flere
  Seneste opdatering: 02/12/2011  |Til toppen