Sti

Ikt-forskning: eu-finansieret teknologi hjælper nødhjælpsarbejdere med at redde liv
RSS feed
Send til en venSend til en venPrintPrint

22/07/2010

Foto©Istockphoto/Thinkstock

Foto©Istockphoto/Thinkstock

WORKPAD, et EU-finansieret ikt-forskningsprojekt, har udviklet edb-programmer, som hjælper nødhjælpshold i naturkatastrofeområder med at koordinere og kommunikere med hinanden hurtigt og effektivt, så flere liv kan reddes. Koordinering og kommunikation er særlig vigtig, når nødhjælpshold fra mange forskellige organisationer, civile myndigheder og ngo'er er i felten på samme tid. Med EU-midler på 1,85 mio. EUR kunne forskerne undersøge nærmere, hvordan snesevis af databaser fra forskellige organisationer kan sammenkobles gennem peer-to-peer-teknologi og derved forbedre reaktionstiden og undgå duplikering af indsatsen.

  En ekspeditionscentral, der modtager og udsender information til alle nødhjælpshold, kan bidrage til, at flere liv reddes på en hurtig og effektiv måde. En ekspeditionscentral, der modtager og udsender information til alle nødhjælpshold, kan bidrage til, at flere liv reddes på en hurtig og effektiv måde. Teknologien er allerede blevet afprøvet med succes i det sydlige Italien og vil kunne anvendes overalt i verden.

  Efter et jordskælv skal hjælpen så hurtigt som muligt nå frem til de mennesker, der er fanget i sammenstyrtede bygninger, for at øge deres chancer for overlevelse. Hvordan kan forskellige nødhjælpshold koordinere deres indsats og undgå, at der sendes for mange nødhjælpsarbejdere til ét sted og for få til et andet sted? Nøglen til at optimere katastrofehjælpen er at sammenkoble de forskellige backofficesystemer og databaser, som anvendes af nødtjenester, og derved sikre, at alle organisationer får det fulde overblik over situationen.

  WORKPAD-forskningsprojektet – der finansieres af EU – har udviklet et netværk, der kan sammenkoble de forskellige backofficesystemer. Frontlinjehjælperne kan således via en koordinerings- og ekspeditionscentral kommunikere med hinanden gennem deres mobile apparater (for det meste Personal Digital Assistants - PDA). Holdledere kan f.eks. gennem geo-tagging få overblik over placeringen af deres holdmedlemmer, så de kan vide, hvor nødhjælpsarbejdere på ethvert tidspunkt befinder sig, og de opgaver, de er ved at udføre. Den information, der udveksles over dette netværk gennem peer-to-peer (P2P) teknologi, kan også omfatte oplysninger som f.eks. navne på beboerne i en sammenstyrtet beboelsesbygning, lister over skoleelever, telefonregistre, landkort og anden relevant information. WORKPAD har også udviklet programmel, der kan definere og tildele opgaver og give skridt-for-skridt-vejledning til nødhjælpsarbejdere. Det kan ajourføres i realtid, så nødhjælpsarbejdere kan flyttes til en anden opgave, hvis et mere presserende behov opstår.

  WORKPAD's forskningsresultater er blevet afprøvet med succes i det sydlige Italien, som hvert år rammes af skovbrande og nu og da jordskælv, der kræver en nødhjælpsindsats. Den teknologi, der er udviklet af WORKPAD, er klar til brug. Tjekkiet og den italienske region Calabria overvejer at tage systemet i brug.

  Læs mere

  Seneste

  Flere
  Seneste opdatering: 31/10/2010  |Til toppen