Sti

Godt nyt til alle småbørnsforældre
RSS feed
Send til en venSend til en venPrintPrint

25/02/2011

Foto©Comstock/Thinkstock

Foto©Comstock/Thinkstock

EU har vedtaget et forbud mod bisphenol A i sutteflasker. Allerede den 1. marts er det slut med at producere småbørnsflasker der indeholder plaststoffet, som blandt andet er mistænkt for at være hormonforstyrrende. Og fra juni i år må flaskerne heller ikke forhandles længere.

  Dansk fingeraftryk 
  Efter pres fra blandt andet Danmark, bliver der nu sat en stopper for plaststoffet bisphenol A i sutteflasker i hele EU. Stoffet er blandt andet mistænkt for at kunne skade børns nervesystem og adfærd - og være hormonforstyrrende og give drenge misdannede kønsorganer og fremskynde pigers pubertet. Derfor vedtog Danmark allerede i marts sidste år et midlertidigt forbud mod fødevareremballager med bisphenol A til 0-3-årige børn.

  På den sikre side af forskningen
  EUs Fødevareagentur har hidtil ment, at de mængder af stoffet som frigøres er så små at det ikke er problematisk. Ved beregning af den tilladte grænse i fødevarer, har man anvendt en sikkerhedsmargen på 100 gange den mængde, som har givet forandringer hos forsøgsdyr. Men ny forskning indikerer, at bisphenol A kan påvirke nervesystemet, ændring i adfærd, ændret udvikling af prostata og urinrør og mulige forstadier til kræft i prostatakirtlen og brystkirtlen, dvs. at stoffet er hormonforstyrrende. Og så er det bedre at være på den sikre side. Den gode nyhed er så, at et forbud i hele EU kommer 100 gange så mange børn til gode, som et rent dansk forbud.

  Fuldt stop!
  De europæiske sutteflaskeproducenter skal altså stoppe med at bruge bisphenol A i deres produkter fra 1. marts 2011. Men først fra juni 2011 kan småbørnsforældre være bombesikre på, at sutteflasker henvendt til de 0-1 årige med bisphenol A er fjernet helt fra hylderne i de europæiske butikker. Fra den dato vil salg af sutteflasker med bisphenol A være forbudt i EU.

  Hvis det er så farligt, hvorfor så overhovedet bruge det?
  Når man overhovedet bruger Bisphenol A i fødevare- og plastindustrien, så er det fordi stoffet har en række egenskaber, som er ganske praktiske når det handler om at emballere mad. Når man tilsætter Bisphenol A bliver plastikken stærkere, mere brudsikker og den bliver bedre i stand til at tåle opvarmning. Uden at give køb på den glasklare æstetik, som mange forbrugere godt kan lide.

  Stoffet er nemlig farveløst, så emballagen bliver hverken misfarvet eller mælket, som der er tilfældet med en række af de alternative tilsætningsstoffer. Derfor er stoffet uhyre udbredt i alt fra konservesdåser og kildevandsflasker over kopipapir og kassebon'er til sportsudstyr, kontaktlinser og tandfyldninger.  

  Læs mere

  Seneste

  Flere
  Seneste opdatering: 01/03/2011  |Til toppen