Sti

Klar besked om patienters rettigheder
RSS feed
Send til en venSend til en venPrintPrint

19/01/2011

Foto©iStockphoto/Thinkstock

Foto©iStockphoto/Thinkstock

Nyt direktiv sætter en stopper for mange års usikkerhed om retten til grænseoverskridende læge- og hospitalsbehandling efter at Europa-Parlamentet nu med stort flertal har vedtaget direktivet om patienters ret til at søge behandling i et andet EU-land.

  Direktivet, som har været undervejs i flere år, slår fast at man som EU-borger skal kunne få godtgjort udgifter til sundhedsydelser, man modtager i et andet medlemsland, så længe de normalt kunne få omkostningerne ved denne type behandling dækket i deres eget land.

  Til gengæld giver direktivet hjemlandet ret kræve at man som patient indhenter forhåndsgodkendelse til behandlingen, hvis den skal refunderes. Og sådan en godkendelse kan man risikere at få afslag på, hvis myndighederne for eksempel skønner at man er for syg til at klare transporten til det udenlandske hospital. Eller hvis man bærer på en smitte, som risikerer at sprede sig ved en flytning til et andet hospital. Man kan også få afslag på en behandling i udlandet, som ikke er godkendt i éns hjemland. Myndighederne har også ret til at afvise et ønske om behandling i udlandet, hvis hjemlandet kan garantere, at patienten kan blive behandlet i hjemlandet inden for et "medicinsk ansvarligt tidsrum – men omvendt så kræver direktivet altså ikke, at et land skal afvise behandling i udlandet, hvis der er god plads i hospitalskøen derhjemme. Endelig så er det op til medlemslandet selv at bestemme, om man vil refundere et højere beløb, end dét, det ville koste hjemme at give den pågældende behandling.

  Herudover indeholder direktivet en række bestemmelser om udvikling af telemedicin, styrket samarbejde i grænseregioner og udveksling af videnskabelige data og oplysninger om sjældne sygdomme. Og så pålægges alle EU-lande at etablere såkaldte kontaktpunkter, hvor borgere - og sundhedspersonale - kan henvende sig og få hjælp til at forstå EU-reglerne om patientmobilitet.

  Det nye direktiv, som endnu mangler at blive endeligt vedtaget i Ministerrådet, ventes at kunne træde i kunne kraft i 2014. Men faktisk gælder de fleste af reglerne allerede i dag. Direktivet præciserer nemlig blot gennemførelsen af de rettigheder som EU-Domstolen i en stribe afgørelser for flere år siden har afgjort at man som EU-borger skal kunne påberåbe sig.

  Læs mere

  Seneste

  Flere
  Seneste opdatering: 25/01/2011  |Til toppen