Sti

Skal vi have frit sygehusvalg i Europa?
RSS feed
Send til en venSend til en venPrintPrint

08/10/2009

En af den kommende tids kontroversielle sager på EU-dagsordenen bliver de politiske forhandlinger om europæiske patientrettigheder og grænseoverskridende sundhedsydelser.
Får vi frit sygehusvalg i Europa? Bliver det nemmere i fremtiden at bruge f.eks. en udenlandsk speciallæge, apoteker eller fysioterapeut?

  Undersøgelser viser at danskerne ligesom de øvrige europæere ønsker behandling så tæt på deres hjem og familie, som det overhovedet er muligt. Men for en lille procentdel af borgerne, er det meget vigtigt at kunne vælge behandling i et andet EU-land - af praktiske, lægefaglige og ventetidsmæssige grunde.

  Men hvordan skaber vi størst mulig kvalitet i den grænseoverskridende patientbehandling, samtidig med at systemet bliver til at betale og til at administrere?
  Hvordan undgår vi, at de grænseoverskridende sundhedsydelser bliver en luksus for de få og ressourcestærke på bekostning af hjemlige behandlingstilbud?

  Frem for alt, hvordan udnytter vi det enorme potentiale for europæisk samarbejde, der findes på sundhedsområdet til gavn for effektiviteten i alle EU's sundhedssystemer?

  Problematikken er måske allermest påtrængende i en grænseregion som Sønderjylland/Slesvig-Holsten, hvor en del borgere af simple, praktiske hensyn ønsker at lade sig behandle i nabolandet. Samtidig har Region Syddanmark og Schleswig-Holstein allerede høstet vigtige erfaringer med køb og brug af overskydende behandlingskapacitet hos hinanden. Erfaringer, som måske kan bruges på europæisk plan.

  En ting er sikkert - politikerne kan ikke undlade at tage stilling til problematikken. Vi har allerede nu som borgere i EU nogle patientrettigheder, som er fastlagt gennem en række afgørelser fra EF-Domstolen.  Hvis ikke der opnås enighed EU-landene imellem om klare, fælles regler for fremtiden, så vil det fortsat være usikkerheden i en domstolspraksis, der råder. Den situation vil hverken være i landenes, sundhedssektorens eller i borgernes interesse.

  Region Syddanmark inviterer i samarbejde med Europa-Kommissionen i Danmark til seminar i Kolding den 8. oktober om Kommissionens direktivforslag fra juli 2008 om patientrettigheder i forbindelse med grænseoverskridende sundhedsydelser. Seminaret arrangeres som et fælles dansk-tysk seminar med tolkning. Deltagelse er gratis, men tilmelding er nødvendig.

  Læs mere

  Seneste

  Flere
  Seneste opdatering: 30/10/2010  |Til toppen