Sti

180 millioner europæere får fornøjelse af EU-sygesikringskortet i sommer
RSS feed
Send til en venSend til en venPrintPrint

09/07/2009

I disse dage, hvor den europæiske feriesæson er på sit højeste, kan det blå EU-sygesikringskort fejre femårsfødselsdag. 180 millioner europæere – heriblandt 894.130 danskere - har hidtil fået udstedt det lille kort, som giver adgang til lægebehandling og forenkler procedurerne, hvis uheldet er ude eller man bliver ramt af sygdom på en ferierejse i et af de lande som deltager i samarbejdet.

  Det blå kort – kort og godt:

  Sygesikringsbeviset, som blev indført i 2004, kan nu bruges i 31 lande - EU-landene, Norge, Liechtenstein, Island og Schweiz. Det er med til at forenkle procedurerne, når man skal have lægehjælp, refunderet udgifter eller hvis uheldet er ude, mens man befinder sig i et andet europæisk land. Kortet er gratis og erstatter alle de gamle typer af dokumenter (E-blanketter), som man tidligere skulle sørge for at have med sig til udlandet. Hvert lands kort har samme design, og det betyder, at ansatte i sundshedssektoren straks kan genkende det, også selv om de ikke taler samme sprog.

  Kortet kan bruges ved midlertidigt ophold i et andet europæisk land - det være sig under ferie, studier eller arbejde - af alle der er berettigede til behandling i deres hjemlands sundhedssystem. Når du viser det, kan du som EU-borger være sikker på, at sundhedsvæsenet i det land, du besøger, ved, at du skal behandles på lige fod med lokale borgere. Det er din ret.

  Det blå kort dækker udgifter til læge- og hospitalsbehandling, medicin, tandlægehjælp m.m., i det omfang der opstår et behov for behandling under ophold i indtil 1 år i et andet EU/EØS-land og i Schweiz. Personer, der ifølge EF-reglerne er socialt sikrede i Danmark, kan få et blåt kort fra kommunen. Tredjelandes borgere, der bor i Danmark, er typisk ikke omfattet af EF-reglerne.

  Det blå kort omfatter:
                                                                                                                                          
  - dækning af udgifter til læge- og hospitalsbehandling;
  - udgifter til lægeordineret medicin dækkes på samme vilkår;
  - udgifter til andre ydelser, fx tandlægehjælp og fysioterapi dækkes;

  Dækningen sker på samme vilkår som for rejselandets egne borgere og omfatter kun den behandling som er nødvendig under opholdet. Hvis der er egenbetaling for lægebehandling i det land, hvor du søger behandling, skal du selv betale den del. Behandling på private sygehuse og hos private læger er sædvanligvis ikke dækket af EU-sygesikrings-beviset, ligesom udgifter til eventuel hjemtransport heller ikke er dækket.

  Læs mere

  Seneste

  Flere
  Seneste opdatering: 30/10/2010  |Til toppen