Sti

Påskekyllingernes virkelighed
RSS feed
Send til en venSend til en venPrintPrint

19/03/2008

Nu nærmer påsken sig og dermed øges opmærksomheden omkring diverse dyr. Det værende haren, lammet og ikke mindst kyllingen. De søde dyr pynter blandt andet på påskebordet og leverer påskeæg til børnene. I virkeligheden kan tilværelsen for disse dyr være meget brutal. Specielt udsatte er de såkaldte burhøns. Disse burhøns bliver ofte udsat for pladsmangel, misdannelser og endda kannibalisme.

  Dyrs velfærd har været et populært emne siden 1990'erne og i 2006 blev den første konference på EU-niveau om dyrs velfærd afholdt i Bruxelles. Der har dog siden 1998 eksisteret regler til beskyttelsen af dyr brugt til landbrug. Disse regler karakteriseres som "de fem friheder". Frihederne er en udbygning af de "de fire friheder" der eksisterer generelt i EU - fri bevægelighed af varer, tjenester, kapital og arbejdskraft.

  De fem friheder for landbrugs dyr er:

  1) Frihed fra sult og tørst
  2) Frihed fra ubehag
  3) Frihed fra smerte, skade og sygdom
  4) Frihed til at udvise normal opførsel
  5) Frihed fra frygt og nød

  Kommissionens lovgivning på dette område sikrer minimums standarder for dyrene og det er op til nationalstaterne selv at udbygge reglerne for sikringen af landbrugs dyrenes velfærd. Der er dog ny lovgivning på vej angående højere standarder for specielt burhøns på EU niveau, som forventes at skulle træde i kraft i 2012.
  EU regler foreskriver blandt andet, at alle bursystemer til æglæggende høner fra 2012 skal være berigede bure. Det betyder at burene er udvidet med ekstra plads til hver høne, reder, siddepinde og skrabeområder.
  Danmark vedtog dog allerede i 2002 specielle krav til behandlingen af kyllinger og danske landmænd skal deraf ansøge om at få lov til forny deres brug af 'traditionelle bursystemer", dette er dog kun muligt indtil 2012 hvor EU's regler træder i kraft. Derudover har Fødevarestyrelsen i 2006 indført et dyrevelfærdsrejsehold som skal være med til at fremme god dyre velfærd i Danmark.

  Dyresundshedsstrategi for EU (2007-2013)
  De sidste par år er flere mennesker blevet smittet med salmonella og der har derfor været et større fokus på behandlingen af høns og kyllinger end der har været på f.eks. lam. Men ifølge Kommissionens nye dyre sundhedsstrategi for 2007-2013, vil man i højere grad fokusere på dyr der kan sprede sygdomme som kogalskab og mund-og klovesyge. Man mener at disse sygdomme vil forekomme mere i fremtiden på grund af den globale opvarmning.
  Derudover vil der være fokus på at kunne identificerer problemerne inden de opstår, for på den måde bedre at kunne undgå dem, men også for bedre at kunne behandle og kontrollere eventuelle udbrud.

  Læs mere

  Seneste

  Flere
  Seneste opdatering: 31/10/2010  |Til toppen