Sti

Østersø-topmøde i Helsinki
RSS feed
Send til en venSend til en venPrintPrint

10/02/2010

Johannes Hahn, det nye EU-kommissær for regionalpolitik, vil i dag tage fat på "Baltic Sea Action"-topmødet i Helsinki. Med en indkaldelse fra den finske præsident Tarja Halonen, statsminister Matti Vanhanen og den non-governmentale organisation (NGO) "Baltic Sea Action Group", vil denne begivenhed samle flere EU's stats-og regeringschefer, samt de russiske og norske statsministre. Formålet er at tilskynde centrale aktører - regeringer, virksomhedsledere, og ngo'er – til at opnå konkrete forpligtelser til at redde Østersøen fra yderligere nedbrydning.I oktober 2009 blev EU's medlemsstater enige om en samlet europæisk strategi for Østersøregionen med henblik på en bedre koordinering af deres indsatser.

  Andre vigtige deltagere i topmødet er den svenske kong Carl XVI Gustaf, den litauiske præsident Dalia GrybauskaitÄ—, den lettiske præsident Valda Zatlera, den tyske forbundskansler Angela Merkel, den estiske premierminister Andrus Ansip, den russiske premierminister Vladimir Putin og den norske premierminister Jens Stoltenberg.

  Forud for begivenheden udtalte kommissær Hahn: "Succesen med EU's strategi for Østersøregionen kan ikke tages for givet. Det vil kræve hårdt arbejde og vedvarende engagement på alle niveauer i hele regionen som helhed. Vi regner med alle interessenter på stedet for at styrke regionens konkurrenceevne og til at samarbejde til at tackle udfordringer på miljøområdet. Jeg ser også frem til at arbejde med vores russiske og norske partnere på områder af fælles interesse og bekymring."

  Efter den store udvidelse af EU i 2004, er otte af de ni lande omkring Østersøen medlemmer af Den Europæiske Union (Sverige, Danmark, Estland, Finland, Tyskland, Letland, Litauen, Polen). De fire hjørnestene strategien for at løse regionens udfordringer, er:

  • at forbedre miljøet i Østersøregionen.Søens tilstand forværres på grund af for stor udledning af nitrat og fosfater og biodiversiteten er truet;
  • at øge velstanden gennem en mere afbalanceret økonomisk udvikling, som for eksempel fremme af innovation gennem små og mellemstore virksomheder;
  • at gøre området mere tilgængeligt og attraktivt ved at forbedre trafikforbindelser og energisikkerhed;
  • at gøre regionen mere sikker ved for eksempel bekæmpelse af grænseoverskridende kriminalitet og ved at forbedre den maritime overvågning.

  Baggrund
  Europa-Kommissionen vil afholde årlige konferencer for interesserede parter, som vil give mulighed for at kommunikere og evaluere resultaterne af EU's strategi for Østersøregionen samt at udveksle nye ideer og behov.Den næste konference vil blive afholdt i Tallinn den 14-15. oktober i år.

   

  Læs mere

  Seneste

  Flere
  Seneste opdatering: 30/03/2011  |Til toppen