Sti

OPEN DAYS 2008: Den årlige europæiske uge om EU's regionalpolitik
RSS feed
Send til en venSend til en venPrintPrint

03/10/2008

OPEN DAYS, en europæisk uge for regioner og byer, som Europa-Kommissionen og EU's Regionsudvalg arrangerer i fællesskab, afholdes i år for sjette gang og finder sted i Bruxelles den 6.-9. oktober. Omkring 7400 politiske beslutningstagere, eksperter og repræsentanter for finanssektoren, erhvervslivet og civilsamfundet på europæisk, nationalt og regionalt plan deltager i de 145 seminarer og andre arrangementer i Bruxelles. Samtidig afholdes der 230 lokale OPEN DAYS-arrangementer i og uden for EU. I løbet af de fire dage vil der være lejlighed til at udveksle viden og erfaringer om jobskabelse, innovation, klimaændringer og andre udfordringer samt bidrage til debatten om EU's fremtidige samhørighedspolitik.

  Danuta Hübner, EU-kommissær for regionalpolitik, sagde: "Dette års OPEN DAYS vidner om den løbende frugtbare dialog, der foregår mellem EU-institutionerne, de regionale og lokale myndigheder, by- og kommunalråd, foreninger, universiteter, banker og investorer. Vi har samme mål. Vi ønsker at skabe de bedste vilkår for investeringer, vækst og beskæftigelse og at skabe bedre livskvalitet og større velstand for de 500 mio. EU-borgere. Vore regioner og byer spiller en central rolle i gennemførelsen af de politiktiltag, der er nødvendige for at nå disse mål."

  Formanden for Regionsudvalget, Luc Van den Brande, tilføjede: "Regionerne og kommunerne er politisk set vigtigere end nogensinde før. I vanskelige tider kan de vise vejen til lederskab og løsninger. De står for over 66 % af de offentlige investeringer i EU, og de er vigtige partnere i innovation, forskning og undervisning. Da den europæiske uge for regioner og byer finder sted samtidig med Regionsudvalgets plenarforsamling, vil der her være en glimrende lejlighed til at udveksle eksempler på bedste praksis vedrørende regional- og byudvikling."

  Globale udfordringer, lokale løsninger

  Under OPEN DAYS 2008 belyses de udfordringer, som regioner og byer står over for. Følgende temaer vil blive drøftet på seminarerne: innovation (fremme af forskning, teknologisk udvikling og innovation), bæredygtig udvikling og klimaændringer, samarbejde og netværksdannelse (udveksling af eksempler på bedste praksis for regionaludvikling) og EU's samhørighedspolitik. 216 regioner og byer har meldt sig som deltagere og skal gruppevis samarbejde om de temaer, der ligger tættest på deres egne prioriteringer. F.eks. vil man i gruppen "Keltiske forbindelser" se på, hvordan skader som følge af klimaændringerne kan imødegås. Der vil være internationale eksperter til stede, som vil øse af deres personlige erfaringer og viden. Bl.a. vil arkitekten David Fisher, der har tegnet verdens første vind- og soldrevne roterende skyskraber, som skal opføres i Dubai, tale på en workshop om økologi i skabelsen af fremtidens byer ("EcoMagination in the Cities of the Future").

  Regioner og byer deltager også i OPEN DAYS for at møde nye partnere, især fra den private sektor, for at støtte deres økonomiske udvikling. Gennemførelsen af de 455 samhørighedsprogrammer i 2007-2013 kræver, at offentlige myndigheder og erhvervslivet samarbejder om at få mest muligt ud af EU-midlerne. Regionsudvalget har i sit hovedkvarter indrettet en "investor-café", som bliver mødested for lokale og regionale politikere, virksomheder, banker og forskere. Siemens, Nokia, Philips og Ferrari er blandt de førende virksomheder, der deltager.

  Fra Island til Tyrkiet: OPEN DAYS bliver stadig større

  De 230 lokale arrangementer, der afholdes i partnerregionerne og -byerne, finder sted i 31 lande som led i initiativet "Europa i min region/Europa i min by". Der er arrangeret festivaler, debatter og sportskonkurrencer med det formål at belyse resultaterne af EU's indsats og øge opmærksomheden om EU's investeringer (347 mia. EUR mellem 2007 og 2013) i projekter, der spænder fra teknologiparker til innovative byfornyelsesprojekter og højhastighedstransportforbindelser. De lande, der er vært for det største antal arrangementer, er Det Forenede Kongerige, Italien og Frankrig. Lande uden for EU, der deltager, omfatter Tyrkiet (med et seminar om, hvad EU betyder for kvinder ("What Does the EU Mean for Women?")) og Island (med en debat om islandske regioner i 2020).

  Baggrund

  Åbningsceremonien for OPEN DAYS 2008 den 6. oktober forestås af formanden for Europa-Kommissionen, José Manuel Barroso, den franske landbrugs- og fiskeriminister Michel Barnier, som repræsenterer EU-formandskabet, EU-kommissær Danuta Hübner og Regionsudvalgets formand, Luc Van Den Brande. I debatten sættes der fokus på Europa-Kommissionens nye grønbog om territorial samhørighed, der skal vedtages samme dag.

  Europa-Parlamentet i Bruxelles danner ramme om det møde, der afslutter OPEN DAYS: Parlamentets formand, Hans-Gert Pöttering, den franske statssekretær med ansvar for Europaspørgsmål, Jean-Pierre Jouyet, og næstformand for Europa-Kommissionen, Günter Verheugen, vil sammen med Regionsudvalgets formand Luc Van den Brande og EU-kommissær Danuta Hübner være blandt talerne.

  3. oktober 2008

  Læs mere

  Seneste

  Flere
  Seneste opdatering: 31/10/2010  |Til toppen