Sti

Hvordan påvirker vandrende EU-borgere de nationale sociale velfærdssystemer?
RSS feed
Send til en venSend til en venPrintPrint

14/10/2013

På det seneste har danske forskere efterlyst mere viden om EU-indvandringen. Europa-Kommissionens Generaldirektorat for Beskæftigelse kommer nu med en rapport, der belyser omfanget af migration i EU. Rapporten, som har særligt fokus på de ikke-beskæftigede EU borgere (hjemmegående, jobsøgende, studerende og pensionister) som bor i andre EU lande end deres eget, baserer sig på statistik fra en række forskellige kilder, herunder fra medlemslandene selv.

  Hovedbudskaber 

  • EU migrationen er steget inden for de sidste ti år. Det totale antal EU immigranter over 15 år er steget fra 1,3 % (2002) til 2,6 % (2012) af den totale EU befolkning. Samtidig har den ændret karakter. Hvor den tidligere mest var øst-vest, så er den de senere år blevet mere syd-nord. Danmark har i de seneste år set en stigning i indvandring af EU borgere.  
  • Den væsentligste drivkraft for indvandring er arbejde. Rapporten finder, at offentlige ydelser enten ikke betyder noget for immigration eller har en meget lille effekt.
  • Selvom arbejdsløsheden for EU immigranter generelt er højere end for nationale borgere, så er der alligevel flere af dem i arbejde end blandt de nationale borgere. Det skyldes, at der er flere af dem i den arbejdsdygtige alder.
  • Der er omkring 145.000 EU borgere i Danmark (2012), svarende til 2,6 % af den danske befolkning. Dette er steget fra 0,9 % i 2002. Danmark er dog et af de vestlige EU lande med færrest andel indvandrede EU borgere. 
  • Af samtlige indvandrede EU borgere i Danmark, udgør de ikke-beskæftigede 32 %, svarende til 38.046 personer (2012). Heraf er 34 % studerende. De ikke-beskæftigede EU borgere i Danmark udgør 0,8 % af befolkningen.
  • Andelen af ikke-beskæftigede er steget i gennem årene fra 22 % i starten af 00erne. EU borgerne er dog stadig mere beskæftigede end danskerne generelt, hvor 42 % er ikke-beskæftigede. Det skyldes, som nævnt ovenfor, at indvandrerne i højere grad er i den arbejdsdygtige alder. Af dem som ikke er i arbejde har 70 % tidligere haft arbejde i Danmark. 

  Download hele rapporten her

  Læs også Mandag Morgens analyseaf undersøgelser fra Sverige, Storbritannien og Tyskland om de nationaløkonomiske effekter af EU-indvandringen. 


   

   

  Læs mere

  Seneste

  Flere
  Seneste opdatering: 08/01/2014  |Til toppen