Sti

Turen går til Europa
RSS feed
Send til en venSend til en venPrintPrint

01/07/2012

©Stockphoto/Thinkstock

©Stockphoto/Thinkstock

Går ferien til Europa? EU har gjort det lettere at rejse end nogensinde før - Grænsekontrollen mellem de nu 26 Schengenlande er blevet afskaffet og man har fået flere rettigheder som flypassager. Det er stort set kun nødvendigt at veksle til én valuta, nemlig euroen og hvis man bliver syg kan man få gratis lægehjælp. Og det bliver stadig billigere at brug sin mobiltelefon på rejsen. Så man kan trygt begive sig ud på eventyr i Europa!

  Europæere og statsborgere fra 4 lande uden for EU har nu ikke længere brug for visum, når de rejser rundt i Schengenområdet - de kan nøjes med et id-kort eller pas. Turister fra andre dele af verden kan desuden ansøge om et Schengen-visum. Med det i hånden kan de rejse i en række forskellige EU-lande i op til tre måneder.

  Er uheldet ude? Hvis du bliver syg under en rejse, kan du som EU-borger få gratis eller prisnedsat lægehjælp. Er du på ferie i mere end en måned, eller skal du på midlertidigt studie- eller arbejdsophold, giver det blå EU-sygesikringskort lettere adgang til lægehjælp og fremskynder refunderingen af udgifterne. Sygesikringskortet kan i Danmark bestilles på nettet eller hos kommunen.

  Det er også blevet mere sikkert, når du skal ud at flyve. Kommissionen har i foråret ajourført sin sortliste over flyselskaber, der ikke er sikre nok til at flyve i EU. Og som flypassager har man fået flere rettigheder, hvis flyet er over-booked, forsinket eller aflyst. Læs mere om dine rettigheder som passager på Kommissionens hjemmeside.

  Der er ingen grænser for, hvad du kan købe til eget forbrug, når du rejser i EU. Euroen anvendes nu i 17 EU-lande og accepteres som regel også i de andre europæiske lande, især hvor der kommer mange turister. Det er slut med store vekselgebyrer - de euro, du hæver i en italiensk bank, kan du bruge i Frankrig, Slovenien og alle de andre lande i euroområdet.

  Tager du mobilen med på ferie, kan du nu også trygt ringe og modtage opkald uden at betale skyhøje overpriser. EU har siden 2007 arbejdet på at prisregulere detailpriserne på roaming i udlandet og har pr. 30. maj vedtaget yderligere lovgivning, som træder i kraft fra 1. juli 2012. Det nye prisloft er:

  • 29 cent pr minut for at foretage opkald
  • 8 cent pr. minut for at modtage et opkald
  • 9 cent pr minut for at sende en tekstbesked
  • 70 cent pr megabyte for at downloade data eller surfe på nettet (afregnes pr. kilobyte)

  Disse priser vil igen blive sat markant ned i 2013 og 2014.

  Skulle rejsen gå til et land uden for EU, har du som EU-borger ret til hjælp fra alle andre EU-landes ambassader og konsulater, hvis dit hjemland ikke har en ambassade eller konsulat i landet.

  God sommerferie - og god tur!

  På rejse i Europa 2012-2013

  Læs mere

  Seneste

  Flere
  Seneste opdatering: 16/11/2012  |Til toppen