Sti

Livsfarligt børnetøj
RSS feed
Send til en venSend til en venPrintPrint

23/03/2010

Ét ud af ti stykker børnetøj som forhandles i EU overholder ikke de europæiske sikkerhedsstandarder. Det viser en ny undersøgelse foretaget i 11 medlemslande, herunder Danmark. Undersøgelsen har især haft fokus på om reglerne for brug af snore og bindebånd blev overholdt. Det kan nemlig få livsfarlige konsekvenser for dit barn, hvis der er snøre i anorakhætten, snor i vanterne eller bæltet er for langt.

  De europæiske overvågningsmyndigheder får jævnligt indberetninger om alvorlige og tilmed dødelige uheld, fordi snore i børnetøj har hængt fast i cykler, bildøre eller legeredskaber på legepladser. Typisk falder uheldene i to grupper: småbørn som bliver kvalt fordi snore eller bindebånd i hætter under leg hænger fast i legeredskaber som gynger og rutsjebaner, og lidt større børn, hvor lange bælter, bindebånd og løsthængende snore vikler sig ind i cykelhjul, bliver fanget i bil- eller busdørene til eller sidder fast i skiliften, med det resultat at barnet bliver slæbt efter køretøjet eller kørt over af anden trafik.  

  Der er altså tale om ganske alvorlige ulykker og derfor er det slet heller ikke godt nok at 10 % af det børnetøj der forhandles i Europa ikke lever op til forskrifterne. Fremover må de ansvarlige myndigheder i medlemslandene både skærpe kontrollen og arbejde på at udbrede kendskabet til reglerne blandt producenter, importører og forhandlere af børnetøj.

  Hvis du vil være sikker på at dit barn ikke går rundt i livsfarligt tøj, skal du følge disse retningslinjer:

  • Tøj til børn under 7 år (str. 134) bør ikke have snor i hætte eller halsudskæring.
  • I tøj til børn mellem 7 og 14 år bør eventuelle snore i hætter og halsudskæringer ikke have løse ender på mere end 7,5 centimeter – og kun hvis der er tale om skulderstropper må de være elastiske.
  • Børnetøj, som har stropper rundt om nakken (halter-neck), bør ikke have løse ender.
  • Børnetøj, som skal bindes foran, bør ikke have bælter på mere end 36 cm – eller 6 cm beregnet fra det sted hvor bæltet bindes.
  • Har dit barn skabet fuldt af tøj som ikke lever op til ovenstående anbefalinger, så kan du selv gøre det sikkert ved at fjerne snore og bindebånd og afkorte eventuelle bælter.  
  • Og skulle du komme til at købe noget tøj som ikke er i orden, så kan du indberette det til de nationale myndigheder – i Danmark er det Sikkerhedsstyrelsen – som så vil tage affære.

   

  Læs mere

  Seneste

  Flere
  Seneste opdatering: 30/10/2010  |Til toppen