Sti

EU-strategi for biologisk mangfoldighed
RSS feed
Send til en venSend til en venPrintPrint

03/05/2011

Foto©iStockphoto/Thinkstock

Foto©iStockphoto/Thinkstock

Kommissionen har fremlagt sin 2020-strategi for biologisk mangfoldighed. Den skal understrege EU's intention om inden 2020 at bremse tabet af biologisk mangfoldighed og nedbrydningen af økosystemfunktionerne, genoprette funktioner, hvor det er muligt og øge EU's bidrag til bevaringen af den globale biologiske mangfoldighed.
Strategien sætter fokus på bevaring og beskyttelse af naturen, opretholdelse og genopretning af økosystemerne, sikring af bæredygtighed inden for landbrug, fiskeri og skovbrug, kontrol med invasive fremmede arter og deres spredning samt intensivering af EU's indsats for at bremse det globale tab af biologisk mangfoldighed.

  Baggrund:

  Mennesker er afhængige af en lange række forskellige økosystemer, arter og gener, som tilsammen udgør livet på jorden. Det man under ét kalder den biologiske mangfoldighed, som sikrer os fødevarer og frisk vand, hjem og medicin, afbøder naturkatastrofer, pest og sygdom og regulerer klimaet. Den sikrer de vitale funktioner, som understøtter vores økonomier. Hvis vi mister biologisk mangfoldighed, risikerer vi at miste den livsrigdom vi har fået af naturen, og vi sætter vores fremtid på spil. Tabet af biologisk mangfoldighed er nu større end nogensinde og er sammen med klimaændring en af de største miljøtrusler. Biologisk mangfoldighed og klimaændringer er uløseligt forbundet.

  På COP-10 konference om biologisk mangfoldighed i Nagoya i Japan sidste år vedtog næsten 200 lande en global strategi for at bekæmpe tabet af biologisk mangfoldighed, og de blev enige om at mobilisere de nødvendige ressourcer for at gennemføre strategien. Samtidig vedtog de en protokol om adgang til genetiske ressourcer og rimelig og retfærdig deling heraf. EU's strategi for biologisk mangfoldighed vil være i overensstemmelse med disse tilsagn.

  Den nye strategi bygger videre på EU's handlingsplan fra 2006 om biologisk mangfoldighed og øger ambitionsniveauet frem mod 2020. Trods et øget netværk af beskyttede områder er EU ikke på rette spor, når det gælder om at bremse tabet af biologisk mangfoldighed. Kommissionen håber, at den nye strategi vil vende udviklingen.

  Læs mere

  Seneste

  Flere
  Seneste opdatering: 03/05/2011  |Til toppen