Sti

En oplader til alle mobiltelefoner
RSS feed
Send til en venSend til en venPrintPrint

08/02/2011

Foto©Hemera/Thinkstock

Foto©Hemera/Thinkstock

Mobilladere, som ændres ved hver ny opdatering af telefonerne, er ikke bare irriterende for forbrugerne, som ikke kan låne af hinanden eller genanvende en gammel lader, når de skifter telefonen ud. Det er også en stor belastning for miljøet, fordi der derved selvsagt genereres langt mere affald.  Og det er vel at mærke affald af den farlige, elektroniske slags, som det kræver både omtanke og betydelige ressourcer at bortskaffe på forsvarlig vis.

  Derfor har Kommissionen gennem længere tid lagt pres på industrien for at få den til at harmoniserer opladerne, så de i langt højere grad kan genbruges.

  Sidste sommer lykkedes det at få 13 af verdens største producenter til at skrive under på en aftale, hvor de gensidigt forpligtede sig på at tilpasse deres telefoner til en universallader, som så skal kunne bruges til alle nye telefoner med (micro)usb-stik fra de pågældende producenter. Blandt deltagerne i samarbejdet er Apple, LG, Motorola, NEC, Nokia, Samsung og Sony Ericsson. Nu er man så klar med nye fælles standarder 

  De første nye mobilladere, som vil kunne anvendes af omkring 90 procent af de mobiltelefoner, der er på markedet, forventes at være i handelen i løbet af i år. Og som en naturlig konsekvens og en del af aftalen bliver det dermed også muligt at købe mobiltelefoner uden en medfølgende lader, hvilket alt andet lige vil føre til lavere priser.

  Og så er de miljømæssige perspektiver ganske betydelige. For det første, så bliver de nye universalladere meget mere energieffektive end de fleste nuværende ladere. Og så er der jo det med genanvendelsen...

  Vi producerer hvert år mere end 8 millioner ton elektronisk affald i Europa. Et tal, som man frygter vil stige helt op til 12 millioner ton i 2015. Faktisk så stiger mængden af elskrot fra husholdninger i EU tre gange hurtigere end det almindelige husholdningsaffald.  Hvert år anskaffer europæerne sig i omegnen af 400 millioner nye mobiltelefoner. Og de kasserer nogenlunde lige så mange. Hvis bare halvdelen af laderne bliver genanvendt, betyder det en reduktion på mange tusinde ton elektronisk affald.

  Og det behøver ikke stoppe dér: perspektivet er at på længere sigt skal universalopladeren også kunne bruges til at oplade andre telefoner, kameraer, MP3-afspillere og bærbare computere.

  Læs mere

  Seneste

  Flere
  Seneste opdatering: 14/02/2011  |Til toppen