Sti

Kommissionen indleder undersøgelse af Statoils overtagelse af Jet tankstationer
RSS feed
Send til en venSend til en venPrintPrint

14/05/2008

Kommissionens indledende markedsundersøgelse af den planlagte fusion giver anledning til alvorlig tvivl med hensyn til, hvorvidt fusionen er forenelig med fællesmarkedet, da den formentlig vil kunne begrænse konkurrencen på detailmarkedet for motorbrændstof i Sverige og Norge.

  Europa-Kommissionen har i overensstemmelse med EU's fusionsforordning indledt en grundig undersøgelse af det norske olieselskab StatoilHydros planlagte overtagelse af Jet tankstationer i Skandinavien, der i øjeblikket ejes af det amerikanske selskab ConocoPhillips. Jet Scandinavia er en del af ConocoPhillips og beskæftiger sig hovedsagelig med salg af motorbrændstof på tankstationer.

  Den 14. marts 2008 orienterede Statoil Kommissionen om opkøb af hele aktiekapitalen i Jet Denmark, Jet Sweden og Jet Norway. Da Norge ikke er medlem af Den Europæiske Union, skal hele transaktionen godkendes i henhold til EØS-aftalen, som giver Kommissionen kompetence til at undersøge sagen.
  Efter sin første gennemgang af sagen nærer Kommissionen alvorlig tvivl med hensyn til, hvorvidt den planlagte transaktion vil hæmme konkurrencen betydeligt inden for EØS.

  Medlem af Kommissionen med ansvar for konkurrenceområdet, Neelie Kroes, erklærede: "Stigende oliepriser gør det endnu mere vigtigt, at forbrugerne fortsat kan drage fordel af konkurrence i detailleddet. Det ser ud til, at Jet hidtil har trykket prisniveauet inden for Statoil, og at dette pres vil forsvinde permanent efter fusionen. Vi skal nu finde ud af, om den tilbundsgående undersøgelse bekræfter dette synspunkt."

  Jet er ikke aktiv på upstream-markedet for levering af motorbrændstof, men parternes aktiviteter overlapper på downstream-markedet for detailsalg af motorbrændstof. Kommissionens første undersøgelse viser, at denne overlapning vil kunne medføre konkurrencemæssige problemer i Sverige og Norge, hvor Jet vil kunne udøve konkurrencepres på Statoil, som vil kunne få en betydelig indvirkning på Statoils detailpriser.

  Indledning af en tilbundsgående undersøgelse foregriber ikke Kommissionens endelige stillingtagen. Kommissionen har nu 90 arbejdsdage (indtil den 18. september 2008) til at træffe en endelig beslutning om, hvorvidt den planlagte transaktion vil kunne hindre den effektive konkurrence inden for Det Europæiske Økonomiske Samarbejdsområde (EØS) eller en væsentlig del heraf betydeligt.

  14. maj 2008

  Læs mere

  Seneste

  Flere
  Seneste opdatering: 31/10/2010  |Til toppen