Sti

Traktakbrudssag imod Ungarn
RSS feed
Send til en venSend til en venPrintPrint

25/04/2012

©Comstock/Thinkstock

©Comstock/Thinkstock

Kommissionen henviste den 25. april 2 sager angående de ungarske tilsynsmyndigheder for databeskyttelse og retsvæsen til EF-domstolen. Forud for dette havde Kommissionen den 17. januar indledt traktatbrudsprocedure imod Ungarn ved at sende 3 åbningsskrivelser omkring den Nationale centralbanks uafhængighed, uafhængighed for tilsynsmyndighederne for databeskyttelse og Retsvæsnets uafhængighed. Efterfølgende havde den Ungarske regering 2 måneder til at komme med en begrundet udtale til de forskellige anklagepunkter.

  Kommissionen var tilfreds med Ungarns løfter om at rette op på lovningen omkring Nationalbankens uafhængighed, som ikke var i overensstemmelse med EU's traktatgrundlag.

  Derimod henviste Kommissionen de 2 andre sagerne til EF-domstolen.

  Uafhængighed for tilsynsmyndighederne for databeskyttelse
  Ifølge EU's databeskyttelses direktiv skal medlemsstater oprette en uafhængig myndighed for at overvåge direktivets anvendelse. Ungarn er delvist kommet Kommissionen i møde ved at genoprette en uafhængig tilsynsmyndighed, som er i overensstemmelse med EU ret.

  Under omstruktureringen af myndigheden blev den forhenværende databeskyttelseskommissær afskediget før embedsperiodens ophør. Og netop den personlige uafhængighed, som også omfatter afskedigelse før ophørt embedsperiode, for den nationale Tilsynsførende for Databeskyttelses er et centralt krav i EU lovgivningen. På den baggrund forsætter Kommission sagen ved at henvise den til EF-domstolen.   

  Tiltag som påvirker retsvæsnet uafhængighed
  Kommissionen er stadig bekymret for det ungarske retsvæsens uafhængighed. Det drejer sig specielt om 2 aspekter. Formanden for det nationale dommerembede har nemlig beføjelser til at udpege en domstol til en bestemt sag og til at overføre dommere uden deres samtykke.

  Yderligere er Kommissionen bekymret for Ungarns beslutning om at sænke den tvungne pensionsalder fra 70 år til 62 år for dommere, anklagere og notarer. Dette er et tiltag, der vil betyde at ca. 10 % af hele dommerstanden vil blive tvunget på pension. Dette er imod EU's direktiv for ligebehandling med hensyn til beskæftigelse, som bl.a. forbyder diskrimination på baggrund af alder.

  Læs mere

  Seneste

  Flere
  Seneste opdatering: 26/04/2012  |Til toppen