Sti

Europa i chok og sorg
RSS feed
Send til en venSend til en venPrintPrint

25/07/2011

Hele Europa følger med vantro, chok og rædsel beretningerne om de forfærdelige begivenheder som udspillede sig i Oslo og på Utøya i fredags.

Formændene for EU's institutioner og en række kommissærer har weekenden i gennem fordømt fredagens terrorangreb i Norge og udtrykt deres dybeste sympati med ofrene og deres pårørende og deres solidaritet og medfølelse med Norges statsminister, Jens Stoltenberg, som skal lede landet gennem denne tragiske og vanskelige tid.

I Bruxelles holdt Kommissionen og Rådet i dag kl. 12 ét minuts stilhed i respekt for ofrene for angrebet.   

EU's antiterrorkoordinator og det polske formandskab for Rådet har efter angrebet valgt at hasteindkalde de to arbejdsgrupper som arbejder med terrorbekæmpelse i Europa og EU's politisamarbejde, EUROPOL, har nedsat en særlig taskforce som skal undersøge om gerningsmanden til angrebene i Norge har haft forbindelser til ligesindende andre steder i Europa.

 


   

  Viktigt att stå upp för det öppna samhället

  Sorgen och chocken efter terrordåden i Norge är ännu stor. Förtvivlat försöker vi förstå varför. Historierna från de överlevande på Utöya är mardrömslika. Som så många andra imponeras jag av den norske statsministerns ledarskap i denna svåra stund. Det är oerhört viktigt att stå upp för det öppna samhället och inte låta sig skrämmas till tystnad.

  I samband med det fasansfulla terrordådet framkommer det att gärningsmannen under lång tid arbetat på ett slags manifest där Norge och Europa skall ”rensas” från multikulturalism och islam. Detta manifest är en produkt av en mycket störd mans hjärna, men tyvärr är ju tongångarna bekanta i Europa idag. Jag har många gånger uttryckt min oro över främlingsfientliga partier som bygger sin tyvärr allt mer framgångsrika retorik på att hetsa mot islam och andra så kallade samhällshot. Det skapar ett samhällsklimat som är djupt obehagligt och det finns allt för få ledare idag som står upp för det mångkulturella och hur viktigt det är att vi har ett öppet, demokratiskt och tillåtande samhälle där alla människor är välkomna.

  Tack och lov är det ovanligt att gå från retorik till sådana besinningslösa illdåd som Anders Behring Breivik misstänks för, men det visar hur viktigt det är att arbeta mot radikalisering i alla dess former. Vi har från EU-kommissionens sida sedan i höstas inlett arbetet med att mer systematiskt arbeta mot radikalisering. I november presenterade jag en inre säkerhetsstrategi som har detta som en av sina prioriteringar. Tanken är att samla personer runt om i EU som jobbar med dessa frågor på fältet – forskare, socialarbetare, religiösa ledare, ungdomsledare, poliser och andra – för att utbyta idéer och erfarenheter. De första mötena har redan ägt rum och vi planerar att formellt lansera nätverket i september. Projektet ska få 40 miljoner kronor för att utveckla sitt arbete de kommande åren. Jag har nu sett till att våra norska kollegor bjuds in att delta i nätverkets arbete. Även Europol arbetar mot radikalisering och detta är också ett arbete som pågår i flera medlemsländer. Det är oerhört viktigt att vi arbetar preventivt mot att förhindra att människor med extremistisk ideologi inte går från ord till handling.

  Det verkar även som om mannen som misstänks ligga bakom dessa fruktansvärda dåd på egen hand tillverkade bomben som gick av i regeringskvarteren i Oslo. Det är alltför lätt idag att komma åt ämnen som kan användas till hemmagjorda bomber. Oslobombaren verkar ha använt konstgödsel, vilket är ett av de vanligast förekommande ämnena för sådana här ändamål (ett annat är väteperoxid, som finns i hårblekningsmedel och som användes vid bombningarna i Londons lokaltrafik sommaren 2005). Jag lade ett förslag om detta i september förra året, som innebär bland annat att väldigt stora inköp av farliga produkter ska kräva särskilda tillstånd och behöva rapporteras. Det innebär också förbud mot vissa farliga kemiska substanser och krav på lägre koncentration av andra farliga ämnen – regler som tillverkarna om förslaget går igenom kommer att behöva anpassa sina produkter efter. Det går förstås inte att lagstifta bort alla risker för vålds- och terrorhandlingar, men med samma regler i hela EU kan vi göra det svårare för illvilliga personer att tillverka farliga sprängämnen.

  Nyheterna från Norge är så ofattbara att det är svårt att ta till sig. Det är så ohyggligt och obegripligt. Bomben mot regeringskvarteren är helt klart riktat mot hela det norska samhället, en attack mot demokratin och det öppna samhället. Massakern på sommarlägret med ungdomar från Arbeiderpartiet är bland de värsta i modern tid. Mina tankar är idag hos hela det norska folket.

  Cecilia Malmström, kommissær for indre anliggender


  Mardrömmen i Norge


  Från kommissionens sida var vi redan igår i kontakt med de norska myndigheterna. Europol har erbjudit sina tjänster, vi har förhört oss om den norska regeringen behöver någon hjälp och jag har talat med min kollega justitieministern Knut Storberget för att uttrycka mitt deltagande och erbjuda stöd. Just nu är norrmännen naturligtvis fullt upptagna med att reda ut situationen, förhöra misstänkta, fortsätta utredningen och sörja det ofattbara antalet döda. Förhoppningsvis kan vi så snart som möjligt få klarhet i vem eller vilka som är skyldiga till dessa vansinnesdåd.

  I Göteborg, där jag befinner mig nu, hänger svenska och norska flaggor på halvstång. Vi sörjer med broderfolket.

  Cecilia Malmström, kommissær for indre anliggender


  Statement by the High Representative Catherine Ashton on
  the killings at Utoya Island in Norway

  “It is with great horror that I have learned about further attacks at Utoya Island in Norway that claimed lives of many young people.

  I once again express my deep condolences to the families and friends of the victims, to the Norwegian authorities and to people of Norway.

  The European Union strongly condemns the attacks and stands ready to support Norway in this time of sorrow.”

  Catherine Ashton, EU's højtstående repræsentant for udenrigsanliggender og sikkerhedspolitik/næstformand i Kommissionen


  Message from President Barroso to Mr Jens Stoltenberg, Prime Minister of the Kingdom of Norway


  "It is with the utmost shock that I have observed the events unfolding in Oslo this afternoon.

  The bomb attack in the middle of the Government quarter of Oslo has produced abhorrent images and I understand that while the details of the events have yet to be established, it has been confirmed that there have been both fatal victims as well as serious injured ones.An attack of this magnitude is not something one would expect in Norway, famously associated with peace at home and peace-making abroad.

  I would like to express my deepest condolences to the victims of this despicable attack and their families.

  I would also like to convey my deepest sympathies to you, Prime Minister, and to all Norwegians.

  My thoughts will remain with you."

  José Manuel Durão Barroso, formand for Europa-Kommissionen 

  "Jeg er dybt rystet over bombeeksplosionerne i eftermiddag i Oslo, der har dræbt et antal uskyldige mennesker og såret mange andre. Jeg vil gerne udtrykke min dybeste medfølelse med ofrenes familier.

  Jeg fordømmer på det kraftigste disse feje handlinger, som ikke kan retfærdiggøres. Jeg har sendt et budskab om medfølelse og solidaritet fra Den Europæiske Union til statsminister Jens Stoltenberg og det norske folk."

  Herman Van Rompuy, formand for Det Europæiske Råd


  The President of the European Parliament made the following statement concerning the massacre at the youth political camp in Utoya island in Norway:

  "I am devastated to hear more sad news from Norway. The death toll has increased dramatically. This is an unimaginable tragedy for the families who lost their loved ones, young people at the outset of their adult life, fascinated with public service. It is a terrible tragedy for all of Norway and the world. It's shocking how one can inflict so much evil.

  I condemn with the strongest possible means these cowardly attacks on those innocent young people. I sincerely hope that all the perpetrators of are caught and brought to justice.

  On behalf of the European Parliament I would like to convey my solidarity and sympathy to the families, the authorities and all Norwegians. We are with you at this tragic hour."

  Jerzy Buzek, formand for Europa-Parlamentet


  Seneste

  Flere
  Seneste opdatering: 26/07/2011  |Til toppen