Sti

Bliv klogere på dine rettigheder
RSS feed
Send til en venSend til en venPrintPrint

31/03/2011

Foto©iStockphoto/Thinkstock

Foto©iStockphoto/Thinkstock


EU's charter om grundlæggende rettigheder, der skal sikre at både EU-institutionerne og de nationale myndigheder respekterer borgernes rettigheder ved udarbejdelse og implementering af EU-lovgivning, har nu været juridisk bindende i over et år. Kommissionens har netop offentliggjort en årsberetning, der skal forbedre EU-borgernes kendskab til deres rettigheder og forståelsen for, hvornår charteret dækker og hvor man kan henvende sig, hvis man mener, ens rettigheder er blevet krænket. 

  Årsberetningen viser, at de grundlæggende rettigheder er relevante for en lang række politikker – fra databeskyttelse til immigration og asyl – og at offentlighedens interesse for chartret er stor. Beretningen viser dog også, at chartret hyppigt misforstås. I 2010 modtog Kommissionen mere end 4 000 breve fra offentligheden om grundlæggende rettigheder. Omkring tre fjerdedele af disse vedrørte forhold, der falder uden for EU-lovgivningen. Desuden viser en nylig undersøgelse, som er foretaget af Den Europæiske Ombudsmand, at 72 % af EU-borgerne ikke mener, at de er godt orienteret om charteret.

  Beretningen kan hjælpe borgerne med at finde ud af, hvor de skal henvende sig, når de mener, at en EU-institution eller en national myndighed har krænket deres grundlæggende rettigheder. Årsberetningen er derfor en del af Kommissionens strategi, der sigter mod at sikre, at de grundlæggende rettigheder gennemføres effektivt, så borgerne også oplever dem som konkrete rettigheder.

  Beretningen indeholder seks afsnit, der modsvarer de seks overskrifter i EU's charter om grundlæggende rettigheder: Værdighed, Friheder, Ligestilling, Solidaritet, Borgernes rettigheder og Retfærdighed i retssystemet.

  Charteret blev vedtaget i 2007.

  Læs mere

  Seneste

  Flere
  Seneste opdatering: 05/04/2011  |Til toppen