Sti

Fælles regler mod hjemmelavede sprængstoffer
RSS feed
Send til en venSend til en venPrintPrint

20/09/2010

Foto©iStockphoto/Thinkstock

Foto©iStockphoto/Thinkstock

Kommissionen har i dag fremsat et forslag til forordning, der skal begrænse adgangen til kemikalier, som kan misbruges til fremstilling af hjemmelavede sprængstoffer. Formålet er først og fremmest at mindske risikoen for angreb, der udføres ved hjælp af hjemmelavede sprængstoffer, og dermed forbedre borgernes sikkerhed. Samtidig får producenterne og detailhandelen glæde af fælles regler i hele EU.

  Der er ved de fleste terrorangreb i de seneste år anvendt eksplosive anordninger, som ofte har været baseret på hjemmelavede sprængstoffer fremstillet af kemikalier, som den almindelige borger i dag i vid udstrækning har adgang til. Der blev f.eks. anvendt hjemmelavede sprængstoffer ved bombeangrebene i London i 2005 og senest ved det mislykkede bombeangreb i København for få uger siden.

  Selv om der findes flere retlige og udenretlige foranstaltninger på internationalt, europæisk og nationalt plan, vedrører de enten ikke specifikt de sikkerhedsrisici, der er forbundet med visse kemikalier, eller også dækker de ikke hele EU. Kemikalier, der kan anvendes til fremstilling af hjemmelavede sprængstoffer, kan være omfattet af restriktioner eller kontrolleret i ét land, men være let tilgængelige i et andet. Der kan desuden opstå markedsforvridning, som forhindrer ens spilleregler i EU på dette område.

  Det forslag til forordning, der fremsættes i dag, vil sikre ens kontrol med adgangen til visse kemikalier i hele EU. Det vil forhindre terrorister og kriminelle i at udnytte forskelle i EU-medlemsstaternes sikkerhedsregler.

  Der vil blive indført forbud mod salg af produkter, som indeholder bestemte kemikalier, der er opført i forordningens bilag, når kemikaliet forekommer i koncentrationer over et vist niveau. De fleste forbrugere vil kunne anvende alternative produkter, som allerede er vidt tilgængelige, eller kunne få tilladelse til fortsat at købe disse produkter. Visse produkter vil desuden kunne sælges til forbrugere uden begrænsning, men salget vil blive underlagt bedre kontrol, f.eks. gennem en ordning for anmeldelse af mistænkeligt salg.

  Læs mere

  Seneste

  Flere
  Seneste opdatering: 31/10/2010  |Til toppen