Sti

Udvidelsen af Schengenområdet: grænsekontrollen i lufthavne afskaffes den 30. marts
RSS feed
Send til en venSend til en venPrintPrint

28/03/2008

Den 21. december 2007 blev Estland, Letland, Litauen, Malta, Polen, Slovakiet Slovenien, Tjekkiet og Ungarn en del af Schengenområdet. Søndag den 30. marts 2008 kl. 00.00 vil udvidelsesprocessen blive fuldendt, idet kontrollen ved luftgrænserne mellem disse lande og med de 15 stater, der allerede er en del af Schengenområdet, vil blive afskaffet.

  28. marts 2008

  Næstformand i Europa-Kommissionen Jacques Barrot erklærede, at afskaffelsen af kontrollen ved luftgrænserne udgjorde det sidste skridt hen imod et enestående og historisk resultat, nemlig 24 EU-lande uden indre grænser, og at Kommissionen udtrykker stor tilfredshed med de medlemsstater, der har indført de mest moderne sikkerhedssystemer og særlige Schengenterminaler i deres lufthavne. Han fortsatte med at sige, at udvidelsen af Schengenområdet viser EU's vilje til at gøre lovlige rejser inden for og ind i EU lettere, samtidig med at sikkerheden ved EU's ydre grænser forbedres.

  Efter afskaffelsen af kontrollen ved land- og søgrænserne den 21. december 2007 vil også grænsekontrollen i lufthavnene for rejsende mellem Estland, Letland, Litauen, Malta, Polen, Slovakiet Slovenien, Tjekkiet og Ungarn og til og fra de tidligere Schengenlande blive afskaffet søndag den 30. marts 2008.

  Tidsrummet mellem afskaffelsen af kontrollen ved dels land- og søgrænserne, dels luftgrænserne var planlagt, således at datoen for afskaffelsen af kontrollen ved luftgrænserne ville falde sammen med den halvårlige ændring af fartplanerne i lufthavne og derved gøre det lettere at foretage en tilpasning i de berørte lufthavne i EU.

  Det vil nu være muligt at flyve fra en lufthavn til en anden inden for det udvidede Schengenområde uden yderligere formaliteter. Det vil have den positive virkning, at køerne mindskes, og procedurerne for EU-borgere og andre bliver lettere, når de flyver inden for Schengenområdet. Luftfartsselskabernes kontrol af passagernes identitet vil blive opretholdt ved indcheckning og boarding. Det vil også den standardsikkerhedskontrol, der foretages i forbindelse med hvert fly uafhængigt af dettes destination.

  Afskaffelsen af kontrollen ved luftgrænserne inden for det udvidede Schengenområde følger af den beslutning, der blev truffet i november 2007, da justits- og indenrigsministrene konkluderede, at alle kandidatlande havde opfyldt kriterierne i Schengenreglerne.

  Læs mere

  Seneste

  Flere
  Seneste opdatering: 31/10/2010  |Til toppen