Sti

Morten Kjærum bliver den første direktør for EU's nye Agentur for Grundlæggende Rettigheder
RSS feed
Send til en venSend til en venPrintPrint

07/03/2008

Danske Morten Kjærum er blevet udnævnt til direktør for Den Europæiske Unions Agentur for Grundlæggende Rettigheder (FRA). Agenturets bestyrelse besluttede på sit møde d 6.-7. marts at udnævne danskeren der har omfattende erfaring med grundlæggende rettigheder. Dermed fulgte bestyrelsen Ministerrådets og Europa-Parlamentets opfattelse af at Morten Kjærum var den der bedst mødte kravene til posten, i lyset af hans personlige indsats, erfaring med grundlæggende rettigheder og administrative og ledelsesmæssige erfaring.

  7. marts 2008

  "Med Morten Kjærum har Agenturet for Grundlæggende Rettigheder fået en højt respekteret og internationalt anerkendt specialist i menneskerettigheder", sagde bestyrelsesformand i FRA, Anastasia Crickley.
  "Hans erfaring som direktør for et nationalt menneskerettighedscenter og i FN's Komité til bekæmpelse af racediskrimination er en ideel kombination for at kunne adressere både grundlæggende rettigheder og antidiskriminering som er ledende for FRA's mandat og arbejde. Lighed og menneskerettigheder er to sider af samme sag. Det er nøgleprincipper, der skal understøtte det europæiske arbejde for at sikre et fælles område med frihed, retfærdighed og sikkerhed."

  "Det er en inspirerende udfordring og en stor ære at blive valgt som den første direktør for denne nye institution", sagde Morten Kjærum efter udnævnelsen.
  "Agenturet har en stærk basis, på hvilken der kan skabes en moderne netværksorganisation for at styrke beskyttelsen af menneskerettigheder for mennesker i Europa og for at opbygge en fælles europæisk forståelse for grundrettigheder. Vi har grund til at være stolte af vores arv med hensyn til menneskerettigheder i EU, men der er udfordringer vi må håndtere og vi har ikke råd til at hvile på laurbærrene. Agenturet vil adressere nogle af disse udfordringer - hvad enten det drejer sig om antiracisme, mindretalsrettigheder, diskriminering mod for eksempel handicappede, homofobi, beskyttelse af persondata, uddannelse i grundrettigheder og i børns rettigheder, for at nævne nogle."

  FRA's direktør er blevet udnævnt efter en udvælgelsesprocedure der har involveret EU-institutionerne. Ved udløbet af det åbne jobopslag anbragte Europa-Kommissionen italieneren Dario Carminati og Morten Kjærum på en liste over egnede kandidater. Derefter præsenterede Dario Carminati og Morten Kjærum sig for Ministerrådet og Europa-Parlamentets udvalg om Borgernes Rettigheder og Retlige og Indre Anliggender (LIBE), som så angav deres præferencer. FRA's bestyrelse tog disse henstillinger i betragtning, da den ved hemmelig afstemning valgte direktøren. FRA's bestyrelse består af 27 uafhængige personer, udpeget af hver af EU's medlemslande, en uafhængig person udpeget af Europarådet (uden stemmeret i forhold til udnævnelsen af direktøren) og to repræsentanter for Europa-Kommissionen.

  Morten Kjærum ventes at starte den 1. juni 2008. Han er udpeget for fem år og ansættelsen kan eventuelt forlænges med op til tre år.

  Yderligere information:

  FRA Media Team
  +43 (1) 580 30 633
  media@fra.europa.eu

  Om Morten Kjærum:

  50-årige Morten Kjærum har 23 års erfaring med menneskerettighedsarbejde. Han er grundlægger af Dansk Institut for Menneskerettigheder, som er Danmarks nationale menneskerettighedsinstitution, og har udviklet det fra et lille institut til en stor internationalt anerkendt organisation. Han ledte tidligere instituttets forgænger Dansk Center for Menneskerettigheder (1991-2003), efter at have startet sin græsrodskarriere i Dansk Flygtningeråd. Han har skrevet mange værker om grundrettigheder og menneskerettigheder og i særdeleshed om beskyttelse af flygtninge og om ikke-diskriminering. Han er medlem af FN's Komité til bekæmpelse af racediskrimination (CERD) og har været medlem af EU's netværk af uafhængige eksperter med ansvar for overvågning af overholdelsen af EU's Charter for Grundlæggende Rettigheder (2002-2006). Morten Kjærum er uddannet jurist fra Århus Universitet. Han er gift og har to voksne børn.

  Generelt om FRA:

  Det Europæiske Agentur for Grundlæggende Rettigheder (FRA) er placeret i Wien og blev oprettet i marts 2007. Det er et uafhængigt EU-agentur og er afløseren for det tidligere Europæiske Observationscenter for Racisme og Fremmedhad (EUMC). Agenturets opgave er at levere assistance og ekspertise vedrørende grundlæggende rettigheder til EU og til EU's medlemslande, når disse gennemfører EU-lovgivning. Målet er at støtte dem til fuldt ud at respektere de grundlæggende rettigheder, når de tager nye tiltag eller formulerer strategier.

  Læs mere

  Seneste

  Flere
  Seneste opdatering: 31/10/2010  |Til toppen