Sti

Schengen-området er udvidet med yderligere ni lande
RSS feed
Send til en venSend til en venPrintPrint

21/12/2007

Fra og med den 21. december, er Estland, Letland, Litauen, Tjekkiet, Slovakiet, Slovenien, Polen, Ungarn og Malta en del af Schengen-området. Hermed er kontrollen ved landegrænserne ophævet mellem Øst- og Vesteuropa.

  Efter "udvidelsen" vil alle borgere i det nye Schengen-område nu kunne drage nytte af hurtigere og nemmere rejser på tværs af landegrænserne. Fra den 21. december 2007 kan man hermed rejse fra Lissabon på Den Iberiske Halvø til Tallinn i Baltikum uden at blive kontrolleret ved grænserne, hvilket er et udmærket symbol på et samlet Europa der understreger de europæiske borgeres ret til fri bevægelighed.

  Hvad er baggrunden for udvidelsen af Schengen?

  Ophævelsen af de indre grænser baserer sig bl.a. på tilliden mellem medlemslandene. Det er gennem en streng ekspertvurdering, medlemsstaterne forsikrer sig om, at hver enkelt medlemsstat har det nødvendige udstyr til at bevogte de ydre grænser på alle de andre medlemsstaters vegne samt udstede gyldige visa - gældende for hele Schengen-området. De nye medlemslande har arbejdet intenst for at forbedre deres kontrol ved de ydre grænser, visa-udstedning, databeskyttelse og politisamarbejde. Deres tilkobling til Schengen-informationssystemet, der deler information om eftersøgte og forsvundne personer, personer der er nægtet indrejse, samt forsvunden eller stjålen ejendom, blev etableret før udvidelsen kunne blive en realitet. Ved et Rådsmøde i november konkluderede indenrigs- og justitsministrene i EU, at Schengen-kriterierne var blevet opfyldt af alle kandidatlandene.

  Ophævelsen af de indre grænser omfatter i første omgang kontrollen ved hav- og landegrænser, og den 30. marts 2008 træder de samme regler i kraft ved luftgrænserne.

  21. december 2007

  Læs mere

  Seneste

  Flere
  Seneste opdatering: 31/10/2010  |Til toppen