Sti

Europa-Konference 2013
RSS feed
Send til en venSend til en venPrintPrint

03/05/2013

foto©T.Rolff

foto©T.Rolff

”40 år i EU – de næste skridt?” var titlen på dette års Europa-Konference den 3. maj 2013. Konferencen fokuserede på 40 års EU-medlemskab for Danmark, Irland og UK, på EU's fremtidige udvikling og på de tre jubilarers forhold til et EU i store forandringer. Medlemskabet har formet sig forskelligt for de tre lande og fremtiden kan byde på endnu større ændringer, især efter den britiske regerings meddelelse om at man ønsker en slags genforhandling af betingelserne for Storbritanniens medlemskab af EU.

  Men EU er også under forandring. Samarbejdet er blevet intensiveret og udvidet siden de tre lande blev medlemmer. Med globaliseringen og finans- og gældskrisen er der behov for et stærkere samarbejde, ikke mindst blandt eurolandene, men det kalder samtidigt på en diskussion af den folkelige opbakning til EU. Spørgsmålene om et EU i flere hastigheder og om hvordan der sikres større folkelig opbakning til projektet er på dagsordenen i hele EU og det var det også ved Europa-Konferencen 2013. Om Storbritannien ved at kræve en genforhandling med en efterfølgende folkeafstemning vil sætte sig uden for indflydelse, og dermed laver et selvmål, vil tiden vise. Men det blev genstand for en del af debatten under konferencen, ligesom dansk og irsk reaktion på en evt. britisk exit var det. Hvad skal en ny dansk europa-aftale omfatte,  var et andet emne.

  Konferencen havde deltagelse af Europaminister Nicolai Wammen, klimakommissær Connie Hedegaard, EU-ordførerne Lykke Friis og Merete Riisager, medlemmer af Europa-Parlamentet Emilie Turunen, James Elles (britisk konservativ), Morten Løkkegård og Bendt Bendtsen samt af den tidligere irske statsminister, John Bruton, tidligere udenrigsminister Niels Helveg Petersen og tidligere departementschef i UM, Jørgen Ørstrøm Møller.

  Moderator Martin Breum, journalist, studievært, DR2

  Konferencen fandt sted på Dansk Center for Ledelse, Folke Bernadottes Allé 45, 2100 København Ø

  Læs mere fra konferencen på twitter: #DK40iEU

  Se billeder fra konferencen på: facebook.com/EUiDK

  Læs mere

  Seneste

  Flere
  Seneste opdatering: 06/01/2014  |Til toppen