Sti

Fuld bevægelsesfrihed fra 1. maj
RSS feed
Send til en venSend til en venPrintPrint

28/04/2011

Foto©iStockphoto/Thinkstock

Foto©iStockphoto/Thinkstock

Fra 1. maj kan arbejdstagere fra 8 af de lande, der kom ind i EU ved udvidelsen i 2004,  og som har været underlagt en overgangsordning, endelig bevæge sig helt frit i EU og tage arbejde i et hvilket som helst medlemsland på lige fod med arbejdstagere fra EU15-landene. Det drejer sig om Tjekkiet, Estland, Ungarn, Letland, Litauen, Polen, Slovakiet og Slovenien, også kaldet EU8.

  Der har siden 2004 været en overgangsordning i 3 faser, hvor bevægelsesfriheden for borgerne fra EU8-landene gradvist er blevet forøget. Den 1. maj slutter tredje og sidste fase af overgangsperioden, hvilket betyder at de sidste lande, der endnu opretholder restriktionerne, nemlig Tyskland og Østrig, også må ophæve restriktionerne. Danmark valgte at ophæve restriktionerne allerede i 2009. 

  Kommissær for beskæftigelse, sociale anliggender, arbejdsmarkedsforhold og inklusion, László Andor udtrykker glæde og tilfredshed over afslutningen på overgangsperioden, idet han forventer at den øgede bevægelighed vil komme både arbejdstagerne og hele Europa til gavn i form af øget skabelse af arbejdspladser, og, specifikt for Tyskland og Østrig, vil det kunne hjælpe til at få udfyldt nogle "huller" på arbejdsmarkedet.

  Kommissionen har i flere rapporter (se links nedenfor) konkluderet, at overgangen over de sidste syv år er forløbet tilfredsstillende og diverse skrækscenarier fra før udvidelsen er gjort til skamme: Der har ikke været tale om nogen oversvømmelse af EU-15landene med billig arbejdskraft fra EU8-landene eller negative følger for lønniveauet og arbejdsløsheden. Tværtimod har effekten overordnet set været virkelig positiv, blandt andet i form af øget vækst nedgang i brugen af illegal arbejdskraft i EU15landene.

  Overgangsperioden for arbejdstagere fra Bulgarien og Rumænien, som blev optaget i EU i 2007, løber indtil 31. december 2013. Danmark har, lige som 14 andre af de 25 medlemslande, allerede ophæve restriktionerne mod Bulgarien og Rumænien.

  Læs mere

  Seneste

  Flere
  Seneste opdatering: 02/05/2011  |Til toppen