Sti

"Jetzt wächst zusammen, was zusammen gehört "
RSS feed
Send til en venSend til en venPrintPrint

03/10/2010

Citatet er af Willy Brandt og fra dagene omkring Berlinmurens fald. Det skulle vise sig at han fik ret. Den 3. oktober er det 20 år siden at DDR og Forbundsrepublikken Tyskland efter mere end 40 års adskillelse blev genforenet. Den tyske genforening markerede endegyldigt afslutningen på den kolde krig og blev et symbol på hele Europas heling.  

Kommissionens formand, José Manuel Durão Barroso, reflekterer i dagens anledning over det forenede Tysklands betydning for Europa:

  "Jeg vil i dag gerne lykønske alle tyskere med 20-året for den tyske genforening den 3. oktober. Det momentum som blev skabt af begivenhederne i tysk og europæisk historie i 1989 og 1990, gjorde ting mulige som kort forinden havde været ganske utænkelige – nemlig afslutningen på 40 års deling af den tyske stat og det europæiske kontinent. Denne higen efter frihed og demokrati kunne ikke længere stoppes.

  Med den tyske genforening blev borgerne i det tidligere DDR samtidig medlemmer af EU. Helmut Kohl havde ret, da han sagde at tysk og europæisk enhed var to sider af samme mønt. Det reflekteres blandt andet i Tysklands stærke og vedvarende engagement i Europa, som jeg er meget taknemmelig for

  Den tyske genforening har haft en positiv effekt på udviklingen i Europa. Omvendt har Tyskland haft større politisk og økonomisk gavn af EU's udvidelse end noget andet land. Tyskland er i dag en meget vigtig drivende kraft i at sikre stabilitet og vækst i Europa.

  Det tyske folk har overbevist deres naboer og globale samarbejdspartnere, om at de tager deres ansvar og forpligtelser alvorligt. Som Richard von Weizsäcker sagde "Vi ønsker at arbejde for verdensfreden i et forenet Europa".

  Som formand for Europa-Kommissionen er jeg glad for at skulle håndtere de fælles udfordringer sammen med et stærkt Tyskland som orienterer sig mod omverdenen. For intet land kan klare sig selv i en globaliseret verden.   

  Det har det tyske folk forstået. Derfor er den 3. oktober en glædens dag – for Tyskland, for Europa og for mig personligt."

  Læs mere

  Seneste

  Flere
  Seneste opdatering: 26/11/2010  |Til toppen